Go Back
Buchnij sobie ten przepis!
Składniki
Szynka (na ok. 1kg)
  • Filet z indyka
  • 2 łyżeczki soli
  • Woda do zalania całej szynki
Glazura
  • 2 łyżki ciemnego sosu sojowego
  • 1 łyżka octu winnego
  • 3 łyżki miodu my użyliśmy lipowego
  • 2 łyżki powideł truskawkowych dobrze sprawdzą się też śliwkowe
Wskazówki
Filet
  1. Opłucz pierś, włóż ją do dużej miski lub garnka, dodaj 2 łyżeczki soli i zalej całość wodą.
  2. Zostaw miskę na 15 minut, wyjmij pierś i osusz ręcznikiem papierowym.
Glazura
  1. Do rondelka wlej sos sojowy, ocet, miód i powidła. Całość wymieszaj.
  2. Doprowadź glazurę do gotowania, zmniejsz ogień i gotuj przez minutę.
  3. Zdejmij rondelek z ognia i odstaw do wystudzenia.
Marynowanie
  1. Osuszony filet wlóż do woreczka na mrożonki i wlej do niego wystudzoną glazurę.
  2. Zawartość torebki wymieszaj rękami, wmasowując glazurę w indyka.
  3. Włóż szynkę na 12 godzin do lodówki.
Pieczenie
  1. Wyjmij indyka z ldówki.
  2. Piekarnik nagrzej do 180 stopni.
  3. Szynkę przełóż z woreczka do dużego naczynia żaroodpornego.
  4. Piecz filet przez 80 minut, podlewając go co 15 minut pozostałą glazurą.
  5. Po upieczeniu wyjmij szynkę na blat, przykryj folią spożywczą i po kolejnym kwadransie przekrój szynkę.