Go Back
Buchnij sobie ten przepis!
Składniki
Ciasto
  • 175 g mąki pszennej
  • 1 opakowanie suchych drożdży 7-8g
  • 1 łyżeczka soli
  • 3/4 łyżeczki cukru brązowego
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 125 ml ciepłej wody
Sos
  • 2 pomidory
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 200 g przecieru pomidorowego
  • Szczypta soli
  • Szczypta pieprzu
  • 1 łyżeczka cukru brązowego
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 łyżka oliwy z oliwek do smażenia
  • 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego jeśli nie macie, to zamiast 2 ząbków, użyjcie 3
Dodatki
  • 100 g sera chili
  • 100 g sera blue
  • 50 g sera jalapeno
  • 50 g sera Old Amsterdam twardy
Wskazówki
Ciasto
  1. W naczyniu z miarką wymieszaj drożdże, cukier i 50ml ciepłej wody.
  2. Odstaw rozczyn na 5 minut, aż zacznie się pienić.
  3. Do miski przesiej mąkę z solą i wymieszaj, tworząc w misce dołek.
  4. Do dołka wlej łyżkę oliwy, drożdże i pozostałe 75ml ciepłej wody.
  5. Ciasto wymieszaj, przełóż na oprószony mąką blat i wyrabiaj, aż będzie gładkie i elastyczne (ok. 7 minut).
  6. Z ciasta uformuj kulę i przełóż ją do wysmarowanej oliwą miski, którą zawiniesz folią spożywczą.
  7. Odstaw ciasto na 1 godzinę do wyrośnięcia (powinno podwoić swoją objętość).
  8. Wyjmij ciasto z miski, ponownie wyrabiaj ok. 2 minut i rozwałkuj do grubości 0,5cm.
Sos
  1. Pokrój pomidory w drobną kostkę.
  2. Cebulę i czosnek posiekaj i podsmaż na rozgrzanej oliwą patelni.
  3. Po 3 minutach dodaj pomidory i doprowadź do wrzenia, żeby puściły soki
  4. Wlej przecier pomidorowy, dodaj bazylię, oregano, cukier, sól i pieprz, a następnie dokładnie wymieszaj.
  5. Gotuj sos ok. 5-7 na średnim ogniu, co jakiś czas mieszając.
Przygotowanie pizzy
  1. Na rozwałkowanym cieście rozsmaruj równomiernie sos.
  2. Posyp pizzę wszystkimi serami.
  3. Piecz pizzę 20 minut w piekarniku nagrzanym na 200 stopni.
Podanie
  1. Pizzę połóż na okrągłej desce i pokrój na 8 części. Zajadaj rękami.