Go Back
Buchnij sobie ten przepis!
Składniki
Owoce
  • 400 g truskawek
  • 200 g borówek
  • 2 łyżki miodu
Kruszonka
  • 300 g płatków owsianych
  • 2 łyżki miodu
  • 5 łyżek oleju kokosowego
  • Sok z połowy cytryny
Krem z białej czekolady
  • 0,5 tabliczki białej czekolady
  • 250 g serka mascarpone
Wskazówki
Sprzęt
  1. Nagrzej piekarnik do 200 stopni.
  2. Przygotuj naczynie żaroodporne.
Owoce
  1. Truskawki pozbaw szypułek i pokrój je w ćwiartki.
  2. Dosyp borówki, wymieszaj i polej dwiema łyżkami miodu.
Kruszonka
  1. Zmiksuj w malakserze płatki owsiane z olejem kokosowym, dwiema łyżkami miodu i sokiem z cytryny.
  2. Masa powinna kruszyć się w palcach i być nieco wilgotna.
Krem z białej czekolady
  1. W rondelku zagotuj niewielką ilość wody.
  2. Weź małe naczynie żaroodporne, dodaj do niego czekoladę i postaw nad gotującą się wodą.
  3. Roztapiaj czekoladę, aż będzie w pełni płynna.
  4. Zdejmij naczynie z ognia i dodaj czekoladę do serka mascarpone.
  5. Całość wymieszaj dokładnie do uzyskania kremowej konsystencji.
Pieczenie
  1. Połóż kruszonkę na owocach i włóż do rozgrzanego piekarnika.
  2. Piecz 25 minut.
Podanie
  1. Owoce wyjmij z piekarnika i ostudź.
  2. Wyjmuj po kawałku owoców z kruszonką i wkładaj do ramekinów.
  3. Wyciśnij krem z białej czekolady na kruszonkę.
  4. Smacznego.