Go Back
Buchnij sobie ten przepis!
Składniki
Szakszuka
  • 2 duże pomidory
  • 2 jajka
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 plasterki sera cheddar
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • szczypta oregano
  • szczypta chilli
Do posypania
  • Świeża bazylia
Wskazówki
Szakszuka
  1. Z pomidorów wydrąż szypułki i pokrój na ćwiartki.
  2. Jeśli chcesz, możesz je przedtem sparzyć i obrać ze skórki.
  3. Na niedużą patelnię wlej oliwę lub masło.
  4. Dodaj pokrojony w cienkie plasterki czosnek i chwilę wszystko podsmaż.
  5. Dodaj pomidory wraz z sokiem, następnie wsyp chilli, oregano, sól i pieprz, wymieszaj i smaż 5 minut.
  6. Wbij jajka i porwane plastry cheddara.
  7. Gotuj wszystko pod pokrywką przez ok. 3 minuty, aż białko się zetnie, a żółtko będzie jeszcze płynne.
Podanie
  1. Postaw patelnię na odpowiedniej podstawce.
  2. Nałóż gościom i sobie porcję szakszuki.
  3. Posyp jajka świeżą bazylią.