Go Back
Buchnij sobie ten przepis
Składniki
Biszkopt kakaowy
  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki cukru 160g
  • 2/3 szklanki mąki tortowej 90g
  • 1/3 szklanki kakao 50g
Krem budyniowy
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego 64g "rodzinny
  • 750 ml -1l mleka im więcej tym krem będzie "rzadszy", ja dałam 750
  • 4 łyżki cukru 2 moze być 3 + 1 łyżka wanilinowego
  • kostki miękkiego masła w temp. pokojowej, 400g
Owoce
  • 1 kg truskawek
  • 1 opakowanie borówek amerykańskich ok. 200g
Wskazówki
Biszkopt
  1. Mąkę i kakao przesiej do miski.
  2. Białka oddziel od żółtek i ubij je na sztywną pianę.
  3. Pod koniec ubijania dodawaj cukier (łyżka po łyżce) i kontynuuj ubijanie.
  4. Następnie dodaj po kolei żółtka - ubij całość do końca.
  5. Dno tortownicy wyłóż papierem do pieczenia i przełóż ciasto, a następnie je wyrównaj.
  6. Piecz biszkopt w temperaturze 170 stopni przez 35-40 minut.
  7. Wyjmij gorące ciasto z piekarnika i upuść formę z wysokości ok. 0,5m na podłogę.
  8. Ostudź biszkopt w temperaturze pokojowej i oddziel jego boki nożykiem od formy.
  9. Możesz przekroić ciasto na kilka blatów.
Krem
  1. Z całości mleka odlej jedną szklankę i przelej do większego naczynia.
  2. Wsyp do niego zawartość torebki z budyniem.
  3. Dodaj 4 łyżki cukru i dokładnie wymieszaj.
  4. Resztę mleka zagotuj (możesz dodać 2 łyżeczki masła).
  5. Do gotującego się mleka wlej rozrobiony proszek z cukrem i zagotuj, ciągle mieszając.
  6. Odstaw budyń do ostudzenia.
  7. Do ostudzonego budyniu dodawaj po łyżce masła, za każdym razem miksując.
Budowanie tortu
  1. Pokrój biszkopt na 3-4 blaty.
  2. Jeden zostaw, a średnicę każdego kolejnego pomniejszamy o ok. 2cm.
  3. Część truskawek pokrój na kawałki i wymieszaj z nieco ponad połową kremu.
  4. Na największy blat wykładamy krem z truskawkami i wyrównujemy powierzchnie (ok. 1-2cm grubości).
  5. Powtórz tę czynność aż do ostatniego blatu.
  6. Na najmniejszy blat nie nakładaj kremu z truskawkami.
  7. Całość otocz pozostałym kremem i wygładź, aby uzyskać okrągły kształt biedronki.
  8. Borówkami udekoruj kontury, twarz i kropki.
  9. Pozostałe truskawki pokrój na płaskie połówki, którymi wypełnisz przestrzeń pomiędzy konturami.
Podanie
  1. Tort wyłóż na paterę.
  2. Pokrój go na równe kawałki.
  3. Podaj gościom na talerzykach.