Go Back
Buchnij sobie ten przepis!
Składniki
Burgery
  • 400 g mielonej wołowiny
  • 1 garść natki pietruszki
  • 1 papryczka chilli
  • 0,5 cebuli
  • 1 jajko
  • 0,5 łyżeczki słodkiej papryki
  • 0,5 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka kolendry
  • 1 łyżeczka kminku
  • 1 ząbek czosnku
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 1 pomidor
  • 1 surowy ogórek
  • Sałata lodowa
Bułki
  • 420 g mąki pszennej
  • 50 ml mleka
  • 225 ml wody
  • 50 g masła
  • 7 g suszonych drożdży jedno opakowanie
  • 2 jajka + jedno do posmarowania bułek
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki mielonej cebuli
  • 1,5 łyżki papryki słodkiej
  • 2 płaskie łyżeczki kozieradki
  • Czarnuszka do posypania
Wskazówki
Burgery
  1. Mięso włóż do miski.
  2. Cebulę i chilli pokrój w kostkę.
  3. Czosnek i natkę drobno posiekaj.
  4. Do miski z mięsem dodaj cebulę, zioła i przyprawy.
  5. Dodaj roztrzepane jajko.
  6. Wyrabiaj mięso, aż będzie się sztywno trzymać.
  7. Owiń wołowinę folią spożywczą i wstaw do lodówki.
Bułki
  1. Do rondelka wlej wodę, mleko i masło.
  2. Podgrzej mieszankę, aż masło się roztopi i odstaw do wystudzenia.
  3. Wymieszaj w misce mąkę z drożdżami, solą, cukrem i dodaj wodę z mlekiem i masłem.
  4. Następnie wlej roztrzepane jajka, całość dokładnie wymieszaj i wyrabiaj na oprószonym mąką blacie.
  5. W razie potrzeby dosyp więcej mąki, gdyby ciasto za bardzo się kleiło.
  6. Wyrobione ciasto odstaw do wyrośnięcia na 45 minut.
  7. Po tym czasie wyjmij ciasto z miski i podziel je na 12-15 części.
  8. Z każdej z nich uformuj bułeczki i spłaszcz je dłonią.
  9. Odstaw bułki do ponownego wyrośnięcia na 30 minut.
  10. Nagrzej piekarnik do 205 stopni.
  11. Piecz bułki przez 10 minut.
Formowanie i smażenie burgerów
  1. Wyjmij mięso z lodówki i uformuj z niego burgery o grubości 2cm.
  2. Rozgrzej na patelni masło klarowane lub olej rzepakowy i wkładaj na nią kotlety.
  3. Smaż burgery na dużym ogniu ok. 2-3 minut z każdej strony.
Podanie
  1. Bułki przekrój na pół i zgrilluj na patelni od wewnątrz.
  2. Na spód ułóż 1 łyżkę sosu, liść sałaty lodowej, burgera, pomidora, ogórka, kolejną łyżkę sosu i przykryj całość.
  3. Podawaj na dużych talerzach lub w koszyczkach wyłożonych serwetkami.