Go Back
Buchnij sobie ten przepis!
Składniki
Sałatka
  • 7 liści sałaty lodowej
  • 150 g sera typu feta
  • 8 czarnych oliwek
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 małe chili pepperoni zielone
  • 8 pomidorków koktailowych
  • 0,5 surowego ogórka
  • 1 pokrojona w kostkę cebula
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 0,5 łyżeczki pieprzu
  • Kilka listków świeżej kolendry
Sos "słodka cebulka"
  • 0,5 białej cebuli
  • 250 ml wody
  • 3 łyżki cukru
  • Szczypta soli
  • Szczypta pieprzu
  • 1 łyżka octu z białego wina
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka mąki ziemniaczenej
Wskazówki
Sos
  1. Cebulę pokrój w kostkę i włóż do garnka.
  2. Garnek z cebulą zalej wodą.
  3. Dodaj cukier, sól, pieprz, ocet i miód, a następnie wszystko wymieszaj.
  4. Doprowadź do wrzenia i gotuj sos przez ok. 3-5 minut.
  5. Wymieszaj dokładnie w kubku mąkę ziemniaczaną z wodą i powstały roztwór wlej do sosu.
  6. Wymieszaj całość i delikatnie zagęść na małym ogniu, po czym zdejmij garnek z sosem z palnika.
  7. Przelej sos do miseczki albo sosjerki.
Sałatka
  1. Sałatę porwij na drobne kawałki.
  2. Ogórka, cebulę, ser i chilli pokrój w kostki.
  3. Pomidorki podziel na ćwiartki.
  4. Do miski dodaj sałatę, warzywa, sól, pieprz i sok z cytryny, po czym dokładnie wymieszaj składniki.
  5. Polej sałatkę dressingiem i zamieszaj raz jeszcze.