Go Back
Buchnij sobie ten przepis!
Składniki
Mac&Cheese
  • 250 g makaronu typu „kolanka”
  • 4 łyżki stołowe masła klarowanego może być też zwykłe masło
  • 150 g śmietany 18% do zup i sosów
  • 100 g startego sera cheddar
  • 100 g startego sera maasdamer
  • 100 g parmezanu w płatkach lub startego
  • 1 jajko
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżeczka chili jalapeno
  • 1 duża garść świeżej kolendry
Wskazówki
Sprzęt
  1. Nagrzej piekarnik do 180 stopni.
Makaron
  1. Zagotuj w garnku lekko osoloną wodę i wrzuć do niej makaron.
  2. Gotuj go tylko przez chwilę, żeby był mocno al dente.
  3. Osusz makaron i włóż go do miski.
  4. Do gorących kolanek dodaj masło i mieszaj całość, aż tłuszcz się roztopi.
  5. Dodaj śmietanę połowę cheddara, parmezanu i maasdamera, roztrzepane jajko, sól, pieprz, suszone jalapeno i posiekaną kolendrę.
  6. Wymieszaj wszystko dokładnie i przełóż do naczynia żaroodpornego.
Pieczenie
  1. Posyp naczynie żaroodporne resztą serów i włóż je do piekarnika.
  2. Piecz przez 25 minut.