Go Back
Buchnij sobie ten przepis!
Składniki
Jajka w fioletowych koszulkach
  • 4 całe jajka
  • 1 łyżka octu z białego wina
  • 1 łyżeczka soli himalajskiej
  • 75 ml czerwonego wina
Sos musztardowo-miodowy
  • 1 łyżka musztardy dijon
  • 1 łyżka majonezu
  • 1 łyżka miodu
  • Pieprz opcjonalnie
Grzanki czosnkowe
  • 2 kromki chleba czosnkowego
  • 1 łyżka masła
Dekoracja
  • 100 g boczku pokrojonego w kostkę
  • Garść szczypiorku
Wskazówki
Jajka
  1. Zalej rondelek do połowy, dodaj ocet, wino, szczyptę soli i zagotuj to.
  2. Każde jajko wbij do osobnej miseczki.
  3. Jaja gotuj pojedynczo - w gotującej się wodzie zrób wirek za pomocą łyżki.
  4. Wlej jajko do wirka i gotuj je przez 3-4 minuty.
  5. Wyjmij je łyżką cedzakową i odłóż na papierowy ręcznik.
  6. Tak samo ugotuj pozostałe jajka.
Sos
  1. Do miseczki włóż musztardę, majonez, miód i wszystko wymieszaj.
Grzanki
  1. Na patelni grillowej roztop masło i połóż na nią kromkę chleba.
  2. Smaż je przez ok. 3 minuty z każdej strony.
  3. Dociśnij grzanki do patelni przed zmianą stron.
  4. Na osobnej patelni rozpuść resztę masła i dodaj boczek.
  5. Obsmażaj z każdej strony przez ok. 4 minuty na średnim ogniu.