Go Back
Print
Drukuj
Buchnij sobie ten przepis!
Składniki
Jajka w fioletowych koszulkach
4
całe jajka
1
łyżka octu z białego wina
1
łyżeczka soli himalajskiej
75
ml
czerwonego wina
Sos musztardowo-miodowy
1
łyżka musztardy dijon
1
łyżka majonezu
1
łyżka miodu
Pieprz
opcjonalnie
Grzanki czosnkowe
2
kromki chleba czosnkowego
1
łyżka masła
Dekoracja
100
g
boczku pokrojonego w kostkę
Garść szczypiorku
Wskazówki
Jajka
Zalej rondelek do połowy, dodaj ocet, wino, szczyptę soli i zagotuj to.
Każde jajko wbij do osobnej miseczki.
Jaja gotuj pojedynczo - w gotującej się wodzie zrób wirek za pomocą łyżki.
Wlej jajko do wirka i gotuj je przez 3-4 minuty.
Wyjmij je łyżką cedzakową i odłóż na papierowy ręcznik.
Tak samo ugotuj pozostałe jajka.
Sos
Do miseczki włóż musztardę, majonez, miód i wszystko wymieszaj.
Grzanki
Na patelni grillowej roztop masło i połóż na nią kromkę chleba.
Smaż je przez ok. 3 minuty z każdej strony.
Dociśnij grzanki do patelni przed zmianą stron.
Na osobnej patelni rozpuść resztę masła i dodaj boczek.
Obsmażaj z każdej strony przez ok. 4 minuty na średnim ogniu.