Go Back
Buchnij sobie ten przepis!
Składniki
Pierogi (ok. 20 sztuk)
  • 150 g mąki pszennej
  • 100 ml gorącej wody
  • 15 g masła
  • 1 jajko
  • 2-3 łyżki kakao
  • szczypta soli
Farsz
  • 150 g malin
  • 50 g czekolady pół tabliczki, biała lub mleczna
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Krem
  • 250 g serka mascarpone
  • 50 g białej czekolady pół tabliczki
Wskazówki
Ciasto
  1. Mąkę z kakao i solą przesiej do miski.
  2. W rondelku z gorącą wodą roztop masło i wlej je do ciasta, stopniowo mieszając.
  3. Dodaj roztrzepane jajko i wszystko wymieszaj ze sobą.
  4. Wyrabiaj ciasto na oprószonym mąką blacie przez 7 minut.
  5. Odstaw ciasto na 15 minut, żeby odpoczęło.
Farsz
  1. Wymieszaj w osobnej misce maliny, czekoladę i mąkę ziemniaczaną.
Krem
  1. W rondelku zagotuj wodę.
  2. Wyjmij naczynie żaroodporne, włóż tam czekoladę w kostkach i roztop w kąpieli wodnej.
  3. Przełóż czekoladę do miseczki z serkiem mascarpone i wymieszaj. Odstaw do wystudzenia.
Pierogi
  1. Ciasto na pierogi podziel na kilka części i każdą bardzo cienko rozwałkuj.
  2. Wytnij kółeczka z ciasta przy pomocy szklanki.
  3. Na połowę pieroga nałóż łyżeczkę farszu i mocno dociśnij końce.
Gotowanie
  1. W garnku zagotuj lekko osoloną wodę i wrzucaj po 5 pierogów na jedną partię.
  2. Gotuj pierogi przez ok. 2 minuty, aż wypłyną na powierzchnię.