Go Back
Buchnij sobie ten przepis!
Przygotowanie
10 mins
Część właściwa
45 mins
Łącznie
55 mins
 


Rodzaj dania: danie główne, obiad
Kuchnia: amerykańska
Ilość: 2 osoby
Składniki
  • 1 porcja ciasta chlebowego na pizzę
  • 180 ml teksańskiego sosu barbecue
  • 1 filet z piersi kurczaka
  • 0,5 dużej czerwonej cebuli pokrojonej w cienkie paski
  • 1 kulka mozzarelli pokrojona w cienkie plastry
  • 25 g startego długodojrzewającego cheddara (można zamienić z parmezanem albo grana padano)
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 szczypta pieprzu
  • 1/4 łyżeczki suszonego jalapeno (można zamienić ze zwykłym chilli)
Wskazówki
Kurczak w teksańskim sosie barbecue
  1. Nagrzej piekarnik do 190 stopni (termoobieg).

  2. Umieść kurczaka w naczyniu żaroodpornym, poczym wylej na niego 60ml sosu barbecue. Natrzyj nim mięso i posyp 1/2 łyżeczki soli z wierzchu (zwróć uwagę nato, żeby na górze filetu spoczywało więcej sosu). Piecz kurczaka ok.30 minut, a po wystudzeniu pokrój go w cienie paski.

Pizza
  1. Nagrzej piekarnik do 250 stopni (termoobieg).

  2. Wysmaruj prostokątną formę do pieczenia niewielką ilością oleju i posyp ją delikatnie kaszą kukurydzianą lub mąką.

  3. Wyrób ciasto i rozciągnij je w formie tak, żeby wypełniało całą jej powierzchnię, akcentując przy tym boki.

  4. Rozsmaruj na wierzchu pozostały sos barbecue i ułóż mozzarellę, tak aby ani sos, ani ser nie dotykały boków. Dodaj kurczaka wraz z cebulą. Całość posyp równomiernie pozostałą solą i szczyptą pieprzu.

  5. Piecz pizzę ok. 10-12 minut lub do momentu, w którym ser się porządnie stopi. Po wyjęciu posyp ją posiekaną kolendrą i wykończ długodojrzewającym serem oraz suszonym jalapeno.