Go Back
Buchnij sobie ten przepis!
Przygotowanie
1 hr 30 mins
Część właściwa
30 mins
Łącznie
2 hrs
 


Rodzaj dania: Deser
Kuchnia: amerykańska
Ilość: 20 donutów
Składniki
  • 100 ml ciepłej wody
  • 150 ml maślanki naturalnej w temperaturze pokojowej
  • 60 g roztopionego masła
  • 450 g mąki pszennej uniwersalnej (typ 480)
  • 60 g cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 saszetka suszonych drożdży
  • olej rzepakowy do smażenia
  • 1 jajko w temperaturze pokojowej
Wskazówki
  1. Połącz w dużej misce wszystkie suche składniki oprócz drożdży

  2. Wymieszaj w szklance ciepłą wodę z drożdżami i szczyptą cukru, po czym odstaw mieszankę na bok, aż drożdże zaczną się pienić.

  3. Zrób wgłębienie w misce z suchymi składnikami i dodaj do niej maślankę, jajko, masło oraz spienione drożdże. Następnie przy użyciu miksera z hakami do ugniataniaciasta wyrabiaj masę przez ok. 5 minut, aż będzie gładka, puszysta i klejąca. Owiń miskę folią spożywczą i odstaw w ciepłe miejsce, aż ciasto podwoi swoją objętość.

  4. Wyjmij ciasto z miski i przenieś je na blat poypany mąką. Tam wyrabiaj je delikatnie i rozwałkuj na grubość ok. 1,5cm. Wykrój donuty przy użyciu formy do wycinania donutów lub szklanki i kieliszka.

  5. Wyjmij kuleczki ze środka donutów i ułóż je wraz z pączkami na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Kuleczki możesz również usmażyć i zjeść - na razie połóż je obok donutów.

  6. Włóż donuty na minutę do piekarnika nagrzanego maksymalnie do 80 stopni. Wyłącz po tym czasie piekarnik i zagotuj wodęw czajniku. Przelej wodę do naczynia żaroodpornego i włóż je na sam dół piekarnika. Trzymaj donuty w środku urządzenia, aż podwoją swoją objętość, pamiętając o tym, żeby piekarnik miał uchylone drzwi.

  7. Rozgrzej olej w głębokim naczyniu do 175 stopni.

  8. Smaż donuty z obu stron, aż będą złote.