Połącz w dużej misce wszystkie suche składniki oprócz drożdży
Wymieszaj w szklance ciepłą wodę z drożdżami i szczyptą cukru, po czym odstaw mieszankę na bok, aż drożdże zaczną się pienić.
Zrób wgłębienie w misce z suchymi składnikami i dodaj do niej maślankę, jajko, masło oraz spienione drożdże. Następnie przy użyciu miksera z hakami do ugniataniaciasta wyrabiaj masę przez ok. 5 minut, aż będzie gładka, puszysta i klejąca. Owiń miskę folią spożywczą i odstaw w ciepłe miejsce, aż ciasto podwoi swoją objętość.
Wyjmij ciasto z miski i przenieś je na blat poypany mąką. Tam wyrabiaj je delikatnie i rozwałkuj na grubość ok. 1,5cm. Wykrój donuty przy użyciu formy do wycinania donutów lub szklanki i kieliszka.
Wyjmij kuleczki ze środka donutów i ułóż je wraz z pączkami na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Kuleczki możesz również usmażyć i zjeść - na razie połóż je obok donutów.
Włóż donuty na minutę do piekarnika nagrzanego maksymalnie do 80 stopni. Wyłącz po tym czasie piekarnik i zagotuj wodęw czajniku. Przelej wodę do naczynia żaroodpornego i włóż je na sam dół piekarnika. Trzymaj donuty w środku urządzenia, aż podwoją swoją objętość, pamiętając o tym, żeby piekarnik miał uchylone drzwi.
Rozgrzej olej w głębokim naczyniu do 175 stopni.
Smaż donuty z obu stron, aż będą złote.