Go Back
Buchnij sobie ten przepis!
Część właściwa
15 mins
Łącznie
15 mins
 
Rodzaj dania: danie główne
Kuchnia: tajska
Ilość: 2 słuszne miski
Składniki
  • 1 litr bulionu warzywnego/drobiowego/rosołu
  • 250 ml wody
  • 200 ml mleka kokosowego
  • 180 g piersi z kurczaka (pokrojonej w kostkę)
  • 2 łyżki oleju rzepakowego (do smażenia)
  • 3 ząbki czosnku (posiekane)
  • 1 łyżka startego korzenia imbiru
  • 3 łyżki czerwonej pasty curry
  • 1 cebula (pokrojona w drobną kostkę
  • 2 łyżki sosu rybnego
  • Sok z 1 limonki
  • 180 g ryżowego makaronu vermicelli (cienkie nitki)
Wskazówki
  1. Rozgrzej olej w garnku. Dodaj cebulę i podsmażaj na średnim ogniu ok. 3 minuty.

  2. Dodaj czosnek, imbir i pastę curry. Podsmażaj ok. 5 minut.

  3. Dodaj kurczaka i smaż cały czas mieszając, aż ten zmieni kolor.

  4. Wlej bulion, wodę, sos rybny i mleko kokosowe. 

  5. Doprowadź zupę do zagotowania i dopraw solą do smaku.

  6. Umieść porcje makaronu ryżowego w miskach i zalej je zupą. Wyciśnij sok z limonki do obu misek, a na koniec dodaj kolendrę, chilli i dymkę.