Go Back
Buchnij sobie ten przepis!
Przygotowanie
45 mins
Część właściwa
2 hrs 35 mins
Łącznie
3 hrs 20 mins
 
Rodzaj dania: Deser
Ilość: 12 porcji
Składniki
Spód brownie
  • 85 g czekolady deserowej
  • 60 g masła
  • 100 g cukr
  • 1 duże jajko
  • 65 g mąki pszennej uniwersalnej (typ 480)
  • 1/4 łyżeczki soli
Kajmakowy sernik (masa)
  • 680 g serka śmietankowego (np. Łaciaty)
  • 100 g brązowego cukru
  • 3 duże jajka
  • 1,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 300 g masy kajmakowej
Czekoladowy ganasz
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 100 g śmietany 36%
Dekoracja
  • ok. 6 kostek białej czekolady
Wskazówki
Spód
  1. Nagrzej piekarnik do 175 stopni i wyjmij formę do ciasta (ok. 20-21cm). Podłóż formę papierem do pieczenia.

  2. Rozpuść czekoladę wraz z masłem w kąpieli wodnej, aż oba składniki się połączą. W osobnej misce połącz cukier z jajkami oraz wanilią i dodaj do nich roztopioną czekoladę z masłem. Wsyp mąkę, sól i miksuj wszystko do dokładnego połączenia się składników. Przenieś masę brownie do uprzednio przygotowanej formy.

  3. Piecz spód ok. 15-20 minut lub do momentu, kiedy patyczek włożony w brownie wyjdzie prawie czysty.

Sernikowa masa kajmakowa
  1. Rozgrzej ponownie piekarnik do 175 stopni.

  2. Zmiksuj w dużej misce serek śmietankowy z brązowym cukrem na średnich obrotach miksera, dopóki masa nie będzie puszysta. Wbij jajka (jedno na raz) i po dodaniu każdej sztuki miksuj dokładnie. Wmieszaj wanilię, dodaj masę kajmakową i miksuj do dokładnego połączenia się składników.

  3. Przelej masę sernikową do formy i włóż do piekarnika na 15 minut.

  4. Zredukuj temperaturę do 95 stopni i kontynuuj pieczenie przez 2 godziny.

  5. Wyłącz piekarnik, wyjmij z niego sernik, przejedź delikatnie końcówką noża po krawędziach formy i wstaw ciasto ponownie do wyłączonego piekarnika na kolejne 2 godziny.

  6. Wyjmij sernik, przykryj go delikatnie folią aluminiową i wstaw do lodówki na całą noc.

Ganasz czekoladowy i dekoracja
  1. Zmiksuj czekoladę w malakserze na bardzo drobne kawałki i przenieś ją do miski.

  2. Umieść w rondelku śmietanę i podgrzewajj, aż będzie gorąca (nie doprowadzaj jej do zagotowania!). Rozlej śmietanę po czekoladzie i mieszaj bardzo dokładnie do uzyskania jednolitej i gładkiej konsystencji.

  3. Rozprowadź ganasz po wierzchu sernika i czekaj, aż nieco zastygnie. W tym czasie roztop szybko białą czekoladę w kąpieli wodnej i nakładaj ją łyżeczką na ganaszu w różnych odległościach od siebie. Na koniec weź patyczek i włóż go delikatnie w polewie, po czym przeciągaj nim po wierzchu sernika, tworząc na polewie wzory.