Nagrzej piekarnik do 175 stopni i wyjmij formę do ciasta (ok. 20-21cm). Podłóż formę papierem do pieczenia.
Rozpuść czekoladę wraz z masłem w kąpieli wodnej, aż oba składniki się połączą. W osobnej misce połącz cukier z jajkami oraz wanilią i dodaj do nich roztopioną czekoladę z masłem. Wsyp mąkę, sól i miksuj wszystko do dokładnego połączenia się składników. Przenieś masę brownie do uprzednio przygotowanej formy.
Piecz spód ok. 15-20 minut lub do momentu, kiedy patyczek włożony w brownie wyjdzie prawie czysty.
Rozgrzej ponownie piekarnik do 175 stopni.
Zmiksuj w dużej misce serek śmietankowy z brązowym cukrem na średnich obrotach miksera, dopóki masa nie będzie puszysta. Wbij jajka (jedno na raz) i po dodaniu każdej sztuki miksuj dokładnie. Wmieszaj wanilię, dodaj masę kajmakową i miksuj do dokładnego połączenia się składników.
Przelej masę sernikową do formy i włóż do piekarnika na 15 minut.
Zredukuj temperaturę do 95 stopni i kontynuuj pieczenie przez 2 godziny.
Wyłącz piekarnik, wyjmij z niego sernik, przejedź delikatnie końcówką noża po krawędziach formy i wstaw ciasto ponownie do wyłączonego piekarnika na kolejne 2 godziny.
Wyjmij sernik, przykryj go delikatnie folią aluminiową i wstaw do lodówki na całą noc.
Zmiksuj czekoladę w malakserze na bardzo drobne kawałki i przenieś ją do miski.
Umieść w rondelku śmietanę i podgrzewajj, aż będzie gorąca (nie doprowadzaj jej do zagotowania!). Rozlej śmietanę po czekoladzie i mieszaj bardzo dokładnie do uzyskania jednolitej i gładkiej konsystencji.
Rozprowadź ganasz po wierzchu sernika i czekaj, aż nieco zastygnie. W tym czasie roztop szybko białą czekoladę w kąpieli wodnej i nakładaj ją łyżeczką na ganaszu w różnych odległościach od siebie. Na koniec weź patyczek i włóż go delikatnie w polewie, po czym przeciągaj nim po wierzchu sernika, tworząc na polewie wzory.