Go Back
Buchnij sobie ten przepis!
Przygotowanie
1 hr
Część właściwa
30 mins
Łącznie
1 hr 30 mins
 
Rodzaj dania: danie główne
Ilość: 2 porcje
Składniki
Zapiekanka z kubańskim pulled porkiem
  • 250 g ugotowanego makaronu spaghetti
  • 250 ml sosu barbecue
  • 125 ml sosu pomidorowego (przecier + po szczypcie: bazylii, oregano, mielonej cebuli, mielonego czosnku, soli)
  • 2 łyżki śmietany 12%
  • 100 g startego cheddara
  • Posiekane liście kolendry do posypania
  • dodatkowy sos barbecue do posmarowania
  • 450 g kubańskiej szarpanej wieprzowiny (przepis poniżej)
Kubański pulled pork
  • 450 g polędwicy wieprzowej
  • 2 zielone papryczki chili i 1 czerwona
  • 1 średnia cebula pokrojona w plastry
  • 3 posiekane małe ząbki czosnku
  • 300 ml bulionu warzywnego
  • 100 g koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka kuminu
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki octu z białego wina
  • 1 łyżka oleju rzepakowego do smażenia
Wskazówki
Pulled pork
  1. Rozgrzej olej w garnku i włóż do niego cebulę, czosnek, chili oraz sól. 

  2. Duś na małym ogniu ok. 8 minut cały czas mieszając. Dodaj kumin wraz z oregano i kontynuuj duszenie przez minutę.

  3. Wymieszaj w dużej misce bulion z koncentratem pomidorowym.

  4. Umieść polędwicę w garnku i zalej ją pomidorowym bulionem.

  5. Przykryj garnek i gotuj wieprzowinę na najmniejszym ogniu ok. 50 minut - co jakiś czas zamieszaj zawartość garnka. Po tym czasie wyjmij mięso do miski i rozszarp je widelcem. Warzywa z sosem przecedź przez sitko, aby pozbyć się tłuszczu z bulionem - na sitku powinny zostać same warzywa z gęstym sosem. Dodaj je wraz z octem do miski z szarpaną wieprzowiną i dokładnie wymieszaj

Zapiekanka
  1. Nagrzej piekarnik do 175 stopni.

  2. Wysmaruj tłuszczem naczynie żaroodporne (30x21cm) i odstaw je na bok.

  3. Wymieszaj w misce sos barbecue, sos pomidorowy, koncentrat i śmietanę. Dodaj do miski makaron wraz z mięsem i szczypiorkiem, po czym wszystko wymieszaj.

  4. Rozprowadź zawartość miski po naczyniu żaroodpornym i posyp z wierzchu serem.

  5. Przykryj naczynie folią aluminiową, którą wcześniej wysmarujesz olejem, żeby ser do niej nie przywarł. 

  6. Piecz zapiekankę ok. 20-30 minut. Po wyjęciu posmaruj odatkowym sosem barbecue i posyp kolendrą.