Rozgrzej olej w garnku i włóż do niego cebulę, czosnek, chili oraz sól.
Duś na małym ogniu ok. 8 minut cały czas mieszając. Dodaj kumin wraz z oregano i kontynuuj duszenie przez minutę.
Wymieszaj w dużej misce bulion z koncentratem pomidorowym.
Umieść polędwicę w garnku i zalej ją pomidorowym bulionem.
Przykryj garnek i gotuj wieprzowinę na najmniejszym ogniu ok. 50 minut - co jakiś czas zamieszaj zawartość garnka. Po tym czasie wyjmij mięso do miski i rozszarp je widelcem. Warzywa z sosem przecedź przez sitko, aby pozbyć się tłuszczu z bulionem - na sitku powinny zostać same warzywa z gęstym sosem. Dodaj je wraz z octem do miski z szarpaną wieprzowiną i dokładnie wymieszaj
Nagrzej piekarnik do 175 stopni.
Wysmaruj tłuszczem naczynie żaroodporne (30x21cm) i odstaw je na bok.
Wymieszaj w misce sos barbecue, sos pomidorowy, koncentrat i śmietanę. Dodaj do miski makaron wraz z mięsem i szczypiorkiem, po czym wszystko wymieszaj.
Rozprowadź zawartość miski po naczyniu żaroodpornym i posyp z wierzchu serem.
Przykryj naczynie folią aluminiową, którą wcześniej wysmarujesz olejem, żeby ser do niej nie przywarł.
Piecz zapiekankę ok. 20-30 minut. Po wyjęciu posmaruj odatkowym sosem barbecue i posyp kolendrą.