Go Back
Buchnij sobie ten przepis!
Przygotowanie
15 mins
Część właściwa
10 mins
Łącznie
25 mins
 
Rodzaj dania: Deser
Ilość: 6 babeczek
Składniki
Babeczki Snickers
  • 125 g mąki pszennej uniwersalnej (typ 480)
  • 25 g ciemnego kakao
  • 100 ml maślanki naturalnej
  • 100 g cukru
  • 1 duże jajko
  • 2 łyżki roztopionego masła
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Krem z masłem orzechowym
  • 125 g masła orzechowego
  • 2 łyżki masła w temperaturze pokojowej
  • 80 g serka śmietankowego (np. Łaciaty)
  • 2 łyżki śmietany 36% (kremówki)
  • 90 g cukru pudru
Wskazówki
Krem
  1. Utrzyj masło mikserem, aż będzie puszyste (ok. 2-3 minuty).

  2. Dodaj serek śmietankowy imiksuj do połączenia się składników.

  3. Dodaj masło orzechowe i wmiksuj je do reszty.

  4. Dodaj ekstrakt waniliowy wraz ze śmietaną. Ubijaj, aż składniki się połączą.

  5. Wsyp część cukru pudru i miksuj do uzyskania gładkiej konsystencji. Następnie dodaj pozostały cukier i miksuj ponownie, aż masa będzie jednolita.

Babeczki
  1. Nagrzej piekarnik do 175 stopni.

  2. Wyjmij formę do babeczek i wysmaruj ją delikatnie tłuszczem.

  3. Wymieszaj wszystkie suche składniki w misce.

  4. W osobnym naczyniu miksuj maślankę z cukrem, jajkiem, masłem i ekstraktem waniliowym do połączenia się składników.

  5. Dodaj mieszankę do miski z suchymi składnikami i miksuj całość do powstania jednolitej i gładkiej masy.

  6. Wypełnij masą przygotowaną wcześniej formę na babeczki

  7. Piecz ok. 10 minut, aż patyczek włożony w ciasto wyjdzie z nich całkowicie czysty.

  8. Studź babeczki przez następne 10 minut. Wyjmij je z formy i ozdabiaj kremem orzechowym. Na koniec udekoruj pokrojonymi Snickersami.