Go Back
Buchnij sobie ten przepis!
Przygotowanie
5 mins
Część właściwa
10 mins
Łącznie
15 mins
 
Rodzaj dania: śniadanie
Ilość: 6 sztuk
Składniki
Pancakes
  • 250 ml mleka
  • 1 jajko
  • 70 g masła orzechowego
  • 150 g mąki pszennej uniwersalnej (typ 480)
  • 20 g cukru
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 50 g kropelek czekoladowych lub posiekanej czekolady mlecznej
Syrop z masła orzechowego
  • 70 g masła orzechowego
  • 170 g miodu
Wskazówki
  1. Wymieszaj w małej misce mleko, jajko, ekstrakt waniliowy i masło orzechowe do uzyskania gładkiej i jednolitej konsystencji.

  2. W dużej misce wymieszaj mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i sól.

  3. Dodaj "mokre" składniki do miski z "suchymi" i miksuj do dokładnego połączenia się składników. Na koniec wprowadź czekoladę przy użyciu szpatułki.

  4. Rozgrzej suchą patelnię na średnim ogniu.

  5. Odmierz 70ml masy na pancakes i wylej ją na patelnię. Smaż z jednej strony, aż na wierzchu masy zaczną pojawiać się bąbelki.

  6. Przewróć na drugą stronę i smaż jeszcze 1-2 minuty.

  7. Powtórz to samo z resztą masy.

  8. Rozpuść masło orzechowe z miodem w kąpieli wodnej.

  9. Ułóż pancakes jeden na drugim, polej je syropem z masła orzechowego i posyp czekoladą z wierzchu.