Nagrzej piekarnik do 175 stopni. W tym czasie wyjmij blachę i wyłóż ją papierem do pieczenia.
Wymieszaj w dużej misce mąkę ze zmielonymi maltesersami, mąką kukurydzianą, proszkiem do pieczenia i solą. Odstaw na bok.
W osobnej misce utrzyj oba cukry z masłem do uzyskania gładkiej i kremowej konsystencji (ok. 3 minuty).
Dodaj jajko, ekstrakt waniliowy i ubijaj wszystko do dokładnego połączenia się składników.
Wmiksuj powoli suche składniki. Na koniec wprowadź kropelki czekoladowe i maltesersy przy użyciu szpatułki.
Nakładaj łyżką masę ciasteczkową i formuj z niej kulki.
Ułóż kulki na papierze do pieczenia w odległości ok. 5 cm od siebie. Spłaszcz je delikatnie dłonią.
Piecz ciastka ok. 10 minut, aż będą delikatnie brązowe na krawędziach.
Wystudź ciastka na blasze przez 2 minuty, po czym przenieś je w inne miejsce i zostaw do całkowitego wystudzenia.