Go Back
Buchnij sobie ten przepis!
Przygotowanie
15 mins
Część właściwa
15 mins
Łącznie
30 mins
 
Ilość: 20 ciastek
Składniki
Ciastka Cheetos
  • 320 g mąki pszennej uniwersalnej (typ 480)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 230 g masła
  • 200 g cukru brązowego
  • 1 jajko
  • 40 g startego parmezanu
  • 130 g zmiksowanych cheetosów serowych (80g + 50g do posypania)
Dip ranch-buffalo
  • 1/2 porcji dressingu ranch
  • szybki sos buffalo (sos poniżej)
Szybki sos buffalo
  • 3 łyżki masła
  • 70 ml ostrego sosu np. tabasco
  • 1 łyżka sosu worcestershire
  • 1 łyżka octu z białego wina
  • 1 szczypta mielonego czosnku
Wskazówki
Szybki sos buffalo
  1. Roztop masło w rondelku.

  2. Wymieszaj masło z pozostałymi składnikami sosu.

Dip ranch-buffalo
  1. Wymieszaj dressing ranch z 2 łyżkami sosu buffalo.

Ciastka Cheetos
  1. Nagrzej piekarnik do 175 stopni (termoobieg) i przygotuj blachę, którą wyłożysz papierem do pieczenia.

  2. Wymieszaj w misce mąkę z solą, proszkiem do pieczenia i parmezanem.

  3. W osobnej misce ucieraj masło z cukrem przez 3 minuty, aż będą puszyste.

  4. Dodaj jajka i miksuj do połączenia się składników.

  5. Dodaj sypkie składniki i połącz razem z masłem, cukrem i jajkiem.

  6. Wsyp 80g cheetosów i dokładnie połącz je z resztą składników.

  7. Uformuj z masy nieco spłaszczone kulki (1 łyżka masy na 1 kulkę). Obtocz je w pozostałych cheetosach i ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w odległości ok. 4-5 cm od siebie.

  8. Piecz przez ok. 13-15 minut.