Go Back
Buchnij sobie ten przepis!
Przygotowanie
10 mins
Część właściwa
20 mins
Łącznie
30 mins
 
Ilość: 12 babeczek
Składniki
Babeczki red velvet
  • 160 g mąki pszennej uniwersalnej (typ 480)
  • 150 g cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 75 ml maślanki naturalnej
  • 20 g ciemnego kakao
  • 1,5 łyżeczki czerwonego barwnika spożywczego
  • 110 ml oleju rzepakowego
  • 1 duże jajko, roztrzepane
  • 115 g serka śmietankowego
Kruszonka
  • 50 g cukru
  • 30 g mąki pszennej uniwersalnej (typ 480)
  • 15 g masła
Wskazówki
Kruszonka
  1. Zmiksuj wszystkie składniki kruszonki w malakserze.

Babeczki red velvet
  1. Rozgrzej piekarnik do 190 stopni i przygotuj formę do babeczek. Natłuść formę, chyba że używasz kokilek - wtedy możesz pominąć ten krok.

  2. Wymieszaj w dużej misce mąkę z 100g cukru, proszkiem do pieczenia i solą.

  3. W osobnej misce połącz maślankę z kakao, barwnikiem i jajkiem.

  4. Dodaj mokre składniki do suchych i miksuj, aż się połączą.

  5. Ubij w misce ser śmietankowy z pozostałym cukrem i wprowadź go do masy na babeczki. 

  6. Wypełnij formę na babeczki powstałą masą.

  7. Piecz ok. 17-20 minut