Go Back
Buchnij sobie ten przepis!
Przygotowanie
10 mins
Część właściwa
20 mins
Łącznie
30 mins
 
Ilość: 2 słoiczki
Składniki
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 średnia cebula pokrojona w drobną kostkę
  • 1 posiekana łodyga selera naciowego
  • 1 posiekany ząbek czosnku
  • 600 g pomidorów z puszki
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 150 ml octu z czerwonego wina
  • 4 łyżki brązowego cukru
  • sól i pieprz do smaku
Wskazówki
  1. Rozgrzej oliwę w rondelku.

  2. Dodaj cebulę wraz z selerem i zeszklij na średnim ogniu, mieszając co chwilę.

  3. Dodaj czosnek i podsmażaj przez ok. minutę.

  4. Wlej pomidory, dodaj koncentrat, ocet i cukier. Zamieszaj całość i doprowadź do zagotowania.

  5. Gotuj na małym ogniu ok. 20 minut, mieszając co jakiś czas, aż ketchup zgęstnieje.

  6. Zdejmij rondelek z ognia.

  7. Zmiksuj ketchup blenderem na gładką masę, zdejmij z ognia i odstaw do całkowitego wystudzenia.

  8. Przenieś ketchup do słoiczków i przechowuj w lodówce przez ok. 2 tygodnie.