Przygotuj okrągłą formę do ciasta i podłóż ją papierem do pieczenia.
Zmiksuj ciastczka Oreo w malakserze na konsystencję mokrego piasku.
Przełóż spód do formy i dociśnij do krawędzi. Wstaw do lodówki na czas przygotowania masy sernikowej.
Ubij mascarpone z cukrem do połączenia się składników.
W osobnej misce ubij śmietanę z cukrem pudrem na sztywno. Dodaj do tego wcześniej przygotowaną masę mascarpone, dokładnie mieszając składniki.
Przenieś ok. 1/3 masy do innej miski, a do pozostałej części wprowadź masło orzechowe i dokładnie zmiksuj.
Wyjmij z lodówki spód Oreo i ułóż na nim w różnych miejscach obok siebie masę orzechową naprzemiennie czystą masą mascarpone. Wypełnij w ten sposób połowę formy i polej to połową solonego karmelu przeznaczonego na masę sernikową.
Włóż w formę nóż i przeciągnij nim przez całą masę, aby powstał z tego marmurowy wzór - uważaj, żeby nie drapnąć nożem spodu.
Powtórz tę czynność nakładając pozostąłą masę i solony karmel, po czym wyrównaj szpatułką.
Wstaw sernik do lodówki na minimum 4 godziny, a najlepiej na całą noc.
Wyjmij sernik z lodówki, przejedź nożem po krawędziach formy i wyjmij go z niej.
Rozprowadź łyżeczką solony karmel po krawędziach sernika, tak aby spływał po jego ściankach.
Rozprowadź go również na środku.
Ułóż na wierzchu wszystkie pozostałe elementy dekoracji.