Go Back
Buchnij sobie ten przepis!
Przygotowanie
1 hr
Część właściwa
4 hrs
Łącznie
5 hrs
 
Rodzaj dania: Deser
Składniki
Spód Oreo
  • 20 ciasteczek Oreo z masłem orzechowym (całych)
  • 3 łyżki roztopionego masła
Masa sernikowa
  • 420 g serka mascarpone
  • 450 g śmietany kremówki 36%
  • 100 g białego cukru
  • 30 g cukru pudru
  • 300 g masła orzechowego
  • 125 g solonego karmelu
Dekoracja
  • 125 g solonego karmelu
  • orzeszki w miodzie
  • precelki
  • czekolada Milka Daim
  • Biała karmelowa czekolada Wedel
  • Snickersy
Wskazówki
Spód Oreo
  1. Przygotuj okrągłą formę do ciasta i podłóż ją papierem do pieczenia.

  2. Zmiksuj ciastczka Oreo w malakserze na konsystencję mokrego piasku.

  3. Przełóż spód do formy i dociśnij do krawędzi. Wstaw do lodówki na czas przygotowania masy sernikowej.

Masa sernikowa
  1. Ubij mascarpone z cukrem do połączenia się składników.

  2. W osobnej misce ubij śmietanę z cukrem pudrem na sztywno. Dodaj do tego wcześniej przygotowaną masę mascarpone, dokładnie mieszając składniki.

  3. Przenieś ok. 1/3 masy do innej miski, a do pozostałej części wprowadź masło orzechowe i dokładnie zmiksuj.

  4. Wyjmij z lodówki spód Oreo i ułóż na nim w różnych miejscach obok siebie masę orzechową naprzemiennie  czystą masą mascarpone. Wypełnij w ten sposób połowę formy i polej to połową solonego karmelu przeznaczonego na masę sernikową.

  5. Włóż w formę nóż i przeciągnij nim przez całą masę, aby powstał z tego marmurowy wzór - uważaj, żeby nie drapnąć nożem spodu.

  6. Powtórz tę czynność nakładając pozostąłą masę i solony karmel, po czym wyrównaj szpatułką.

  7. Wstaw sernik do lodówki na minimum 4 godziny, a najlepiej na całą noc.

Dekoracja
  1. Wyjmij sernik z lodówki, przejedź nożem po krawędziach formy i wyjmij go z niej.

  2. Rozprowadź łyżeczką solony karmel po krawędziach sernika, tak aby spływał po jego ściankach.

  3. Rozprowadź go również na środku.

  4. Ułóż na wierzchu wszystkie pozostałe elementy dekoracji.