Go Back
Buchnij sobie ten przepis!
Przygotowanie
20 mins
Część właściwa
30 mins
Łącznie
50 mins
 
Rodzaj dania: sos
Składniki
  • 375 ml ketchupu
  • 100 g brązowego cukru
  • 1 łyżka miodu lub melasy
  • 2 łyzki octu z białego wina lub jabłkowego (ten drugi jest łagodniejszy)
  • 180 ml wody
  • 1 łyżeczka musztardy Dijon
  • 1,5 łyżeczki sosu Worcestershire
  • 1/2 łyżeczki mielonego czosnku
  • 1/2 łyżeczki mielonej cebuli
  • 1/4 łyżeczki chili cayenne
  • 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu
  • 1 łyżeczka mielonego chili
  • 2 czubate łyżeczki słodkiej papryki wędzonej
  • 1 łyżeczka sosu adobo po papryczkach chipotle (opcjonalnie)
  • Kilka kropel dymu wędzarniczego w płynie (opcjonalnie)
Wskazówki
  1. Wymieszaj w rondelku cukier, miód lub melasę, ocet oraz sos Worcestershire.

  2. Doprowadź do delikatnego wrzenia na średnim ogniu, aż cukier się rozpuści.

  3. Zdejmij rondelek z ognia. Dodaj musztardę, mieloną cebulę, czosnek, chili cayenne, pieprz, mielone chili i wędzoną paprykę. Wymieszaj i odstaw na bok na 15 minut.

  4. Wmieszaj ketchup, dodaj wodę i wróć na mały ogień. Doprowadź do wrzenia i gotuj na małym ogniu przez ok. 30 minut, aż sos zgęstnieje.

  5. Wystudź sos barbecue do temperatury pokojowej, przelej do butelki lub słoika i przechowuj w lodówce do miesiąca.