Go Back
Buchnij sobie ten przepis!
Przygotowanie
2 hrs
Część właściwa
35 mins
Łącznie
2 hrs 35 mins
 
Składniki
  • 590 g mąki pszennej uniwersalnej + więcej do wyrabiania ciasta
  • 1 i 3/4 łyżeczki soli
  • 70 g brązowego cukru
  • 60 ml oleju rzepakowego
  • 2 całe jajka + 1 żółtko (białko z jaja można zostawić do przygotowania glazury)
  • 240 ml letniej wody
  • 2 łyżeczki suszonych drożdży
Wskazówki
  1. Wymieszaj w dużej misce drożdże z cukrem, wodą i olejem. Odstaw naczynie na bok na 10 minut, aż drożdże zaczną się pienić.

  2. Dodaj roztrzrepane jajko z dodatkowym żółtkiem, dosyp sól i zacznij dodawać mąkę, miksując na średnich obrotach miksera z hakami, aż składniki połączą się w jednolitą i bardzo lepką masę.

  3. Przenieś ciasto na posypany mąką blat i wyrabiaj ok. 10 minut.

  4. Przenieś kulę z ciasta do miski wysmarowanej olejem i zakryj ją folią spożywczą. Odstaw do wyrośnięcia na ok. godzinę.

  5. Wyjmij ciasto na posypany mąką blat i wyrabiaj je jeszcze ok. 2-3 minuty.

  6. Podziel masę na 3 równe części i uformuj z nich długie wałki.

  7. Przenieś wałki na blachę wyłożoną papierem do pieczenia posmarowanym olejem.

  8. Uformuj warkocz z wałków.

  9. Owiń blachę z chałką folią spożywczą wysmarowaną olejem i odstaw na kolejną godzinę do ponownego wyrośnięcia.

  10. Nagrzej piekarnik do 190 stopni.

  11. Jeśli chcesz, wymieszaj białko jaja z dwiema łyżkami wody i posmaruj nim chałkę przed pieczeniem.

  12. Piecz chałkę przez ok. 35 minut, aż będzie złoto-brązowa z wierzchu.

  13. Odstaw do całkowitego wystudzenia.