Wymieszaj w dużej misce drożdże z cukrem, wodą i olejem. Odstaw naczynie na bok na 10 minut, aż drożdże zaczną się pienić.
Dodaj roztrzrepane jajko z dodatkowym żółtkiem, dosyp sól i zacznij dodawać mąkę, miksując na średnich obrotach miksera z hakami, aż składniki połączą się w jednolitą i bardzo lepką masę.
Przenieś ciasto na posypany mąką blat i wyrabiaj ok. 10 minut.
Przenieś kulę z ciasta do miski wysmarowanej olejem i zakryj ją folią spożywczą. Odstaw do wyrośnięcia na ok. godzinę.
Wyjmij ciasto na posypany mąką blat i wyrabiaj je jeszcze ok. 2-3 minuty.
Podziel masę na 3 równe części i uformuj z nich długie wałki.
Przenieś wałki na blachę wyłożoną papierem do pieczenia posmarowanym olejem.
Uformuj warkocz z wałków.
Owiń blachę z chałką folią spożywczą wysmarowaną olejem i odstaw na kolejną godzinę do ponownego wyrośnięcia.
Nagrzej piekarnik do 190 stopni.
Jeśli chcesz, wymieszaj białko jaja z dwiema łyżkami wody i posmaruj nim chałkę przed pieczeniem.
Piecz chałkę przez ok. 35 minut, aż będzie złoto-brązowa z wierzchu.
Odstaw do całkowitego wystudzenia.