Nagrzej piekarnik do 175 stopni i przygotuj sobie blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Roztop masło w rondelku na średnim ogniu. Zdejmij rondelek z palnika i przelej masło do miski.
Wprowadź do naczynia krem pistacjowy oraz cukier. Mieszaj, aż składniki się połączą.
Wbij jajka (po jednym na raz) i ubij je wraz z powstałą wcześniej masą.
Wmieszaj sól, mąkę i proszek do pieczenia. Miksuj całość do dokładnego połączenia się składników.
Nakładaj masę na ciastka łyżką i uformuj z niej kulkę. Spłaszcz ją w dłoniach i połóż na środku czekoladę.
Zalep ciasto w kulkę i ułóż je na przygotowanej wcześniej blasze. Powtórz to samo z pozostałą masą i pamiętaj, żeby ciastka kłaść w odległości ok. 4-5 cm od siebie.
Piecz ciastka przez ok. 10-15 minut, w zależności od rozmiaru. Powinny być delikatnie złote po bokach.
Studź przez ok. 2-3 minuty na blasze, po czym przenieś w inne miejsce i wystudź do poziomu temperatury pokojowej.