Go Back
Buchnij sobie ten przepis!
Przygotowanie
10 mins
Część właściwa
15 mins
Łącznie
25 mins
 
Ilość: 20 ciastek
Składniki
  • 115 g masła w temperaturze pokojowej
  • 150 g kremu pistacjowego
  • 220 g brązowego cukru
  • 2 jajka w temperaturze pokojowej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 260 g mąki pszennej uniwersalnej (typ 480)
  • 100 g grubo posiekanej białej czekolady
Do podania:
  • 50 g białej czekolady
  • Garść pistacji
Wskazówki
  1. Nagrzej piekarnik do 175 stopni i przygotuj sobie blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

  2. Roztop masło w rondelku na średnim ogniu. Zdejmij rondelek z palnika i przelej masło do miski.

  3. Wprowadź do naczynia krem pistacjowy oraz cukier. Mieszaj, aż składniki się połączą.

  4. Wbij jajka (po jednym na raz) i ubij je wraz z powstałą wcześniej masą.

  5. Wmieszaj sól, mąkę i proszek do pieczenia. Miksuj całość do dokładnego połączenia się składników.

  6. Nakładaj masę na ciastka łyżką i uformuj z niej kulkę. Spłaszcz ją w dłoniach i połóż na środku czekoladę.

  7. Zalep ciasto w kulkę i ułóż je na przygotowanej wcześniej blasze. Powtórz to samo z pozostałą masą i pamiętaj, żeby ciastka kłaść w odległości ok. 4-5 cm od siebie.

  8. Piecz ciastka przez ok. 10-15 minut, w zależności od rozmiaru. Powinny być delikatnie złote po bokach.

  9. Studź przez ok. 2-3 minuty na blasze, po czym przenieś w inne miejsce i wystudź do poziomu temperatury pokojowej.