Go Back
Buchnij sobie ten przepis!
Przygotowanie
40 mins
Część właściwa
30 mins
Łącznie
1 hr 10 mins
 
Ilość: 2 kanapki
Składniki
Chałka z kurczakiem, mac and cheese w tempurze i sosem musztardowo-śliwkowym
  • 4 kromki chałki
  • 4 plastry boczku
  • Zamrożony blok mac & cheese
  • Sos musztardowo-śliwkowy-z-pistacjami
  • tempura
  • kurczak w marynacie jogurtowej z pastą imbirowo-czosnkową
Tempura
  • 200 g mąki pszennej typ 450
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 250 ml lodowatej wody
Kurczak w marynacie jogurtowej z pastą imbirowo-czosnkową
  • 5 udek z kurczaka bez skóry i kości
  • 7 ząbków czosnku
  • 370 g gęstego jogurtu naturalnego
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
Wskazówki
Marynowanie mięsa
  1. Zmiksuj w malakserze olej z czosnkiem i imbirem do uzyskania konsystencji pasty.

  2. Dodaj pastę do jogurtu, dopraw solą i pieprzem, po czym wymieszaj i włóż do marynaty udka. 

  3. Miskę z mięsem zawiń folią spożywczą i wstaw do lodówki na minimum godzinę.

Mac and cheese
  1. Ugotuj makaron al dente w garnku z osoloną wodą - ok. 5 minut.

  2. Rozpuść masło na patelni, po czym dodaj mąkę. Mieszaj dokładnie oba składniki, aż zasmażka będzie miała złoty kolor.

  3. Zdejmij patelnię z ognia i zacznij dolewać mleko, energicznie mieszając. 

  4. Wróć patelnię na ogień i podgrzewaj mleko do momentu zagotowania. Jak tylko mleko zacznie gęstnieć, ponownie zdejmij naczynie z gau i wsypuj starty cheddar, mieszając aż ser się całkowicie stopi.

  5. Dodaj odcedzony makaron i wymieszaj całość po raz ostatni.

  6. Rozprowadź mac and cheese do płaskiej formy na ciasto wyłożonej papierem do pieczenia i wyrównaj powierzchnię szpatułką. Mroź, aż makaron z serem będzie mocno zwarty i sztywny.

Chałka
  1. Wyjmij mac and cheese z zamrażarki, aby nieco odtaił.

  2. Smaż boczek na suchej patelni na chrupiąco i odsącz go na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu.

  3. Przygotuj tempurę: połącz mąkę z solą i proszkiem do pieczenia, a potem dodawaj stopniowo wodę i mieszaj całość nieco niedbale, żeby na powierzchni ciasta było widać grudki.

  4. Rozgrzej patelnię grillową i połóż na niej kurczaka. Smaż go z każdej strony przez ok. 6 minut.

  5. Kiedy udka się smażą, orzgrzej olej (ok. 2 litry) w dużym garnku lub w woku. Wykrój z formy do ciasta dwa bloki mac and cheese (powinny być takich rozmiarów, jak kromka chałki) i obtocz je w tempurze.

  6. Kiedy olej będzie ostatecznie gorący, włóż do niego bloki i smaż na złoto-brązowy kolor.

  7. Wyjmij mac and cheese i odsącz go na ręczniku papierowym z nadmiaru oleju.

  8. Kurczaka rozszarp widelcami po usmażeniu.

  9. Chałkę posmaruj masłem z obu stron i zgrilluj na patelni na złoty kolor.

  10. Posmaruj kromkę chałki słuszną warstwą majonezu. Ułóż na chałce mac and cheese, a ten posmaruj sosem musztardowo-śliwkowym. Na sosie połóż poszarpanego kurczaka oraz bekon, a całość przykryj górą chałki.