Go Back
Buchnij sobie ten przepis!
Przygotowanie
15 mins
Część właściwa
1 hr
Łącznie
1 hr 15 mins
 
Ilość: 2 osoby
Składniki
Pieczone ziemniaki
  • 6 dużych ziemniaków ze skórką
  • 2 łyżki oleju sezamowego + więcej do smarowania w połowie pieczenia
  • 3/4 łyżeczki wędzonej ostrej papryki
  • 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego (można zastąpić zwykłym mielonym czosnkiem)
  • szczypta czombru (można zastąpić tymiankiem)
Sos bekonowy:
  • 200 ml wody
  • 5 łyżek brązowego cukru
  • 60 ml jasnego sosu sojowego
  • 20 ml słodkiego sosu sojowego (ketjap manis)
  • 2 małe szalotki pokrojone wdrobną kostkę
  • 1 łyżka octu ryżowego
  • 2 posiekane ząbki czosnku
  • 6 plasterków boczku wędzonego
  • 2 łyżki mąki kukurydzianej + 4 łyżki wody
Mac and cheese
  • 225 g makaronu typu kolanka
  • 220 g sera cheddar (Irish red)
  • 3 łyżki masła
  • 1,5 łyżki mąki pszennej uniwersalnej (typ 480)
  • 250 ml mleka 3,2%
  • ok. 10 marynowanych papryczek jalapeno (posiekanych)
Wskazówki
  1. Nagrzej piekarnik do 200 stopni.

Pieczone ziemniaki
  1. Umyj ziemniaki i osusz je na ręczniku papierowym, po czym nakłuj z każdej strony widelcem.

  2. Przenieś ziemniaki do naczynia żaroodpornego i polej je olejem sezamowym, a następnie natrzyj przyprawami.

  3. Piecz ok. godzinę.

Sos bekonowy
  1. Usmaż bekon na suchej patelni, aż odda prawie cały tłuszcz i zrobi się chrupiący. Rób to na patelni o płaskim dnie, aby boczek smażył się równomiernie. Przewracaj plastry co ok. 20 sekund.

  2. Posiekaj bekon bardzo drobno i odstaw na bok.

  3. Na tłuszczu wytopionym z boczku podsmaż szalotki do momentu zeszklenia, ok. 2-3 minuty, co jakiś czas mieszając.

  4. Umieść w rondelku sosy sojowe, wodę, ocet ryżowy, cukier oraz czosnek. 

  5. Wymieszaj i doprowadź do zagotowania na średnim ogniu - cukier powinien się całkowicierozpuścić.

  6. Dodaj posiekany bekon wraz z szalotką, zamieszaj i gotuj na małym ogniu ok. 10 minut.

  7. Zdejmij sos z ognia i przelej go przez sitko do miski. Sam klarowny sos wlej z powrotem do garnka i zagęść go roztworem z mąki kukurydzianej wymieszanej z wodą.

  8. Doprowadź sos ponownie do zagotowania i mieszaj, a zgęstnieje. Po tym czasie ponownie dodaj bekon z szalotką.

  9. Weź blender i zmiksuj sos na gładką konsystencję. Zdejmij z ognia i odstaw na bok.

Mac and cheese
  1. Ugotuj makaron al dente w osolonej wodzie - ok. 5 minut. Odcedź kolanka i odstaw na bok.

  2. Rozpuść masło w głębokiej patelni i wymieszaj je z mąką. Kiedy zasmażka zacznie brązowieć, zdejmij patelnię z ognia i zacznij dolewać mleko, mieszając bardzo energicznie.

  3. Wróć patelnię na ogień i doprowadź mleko do zagotowania. Kiedy zacznie gęstnieć, zdejmij naczynie z ognia i wsyp starty cheddar, mieszając, aż ser się rozpuści. Na końcu dodaj makaron i wymieszaj go z sosem.

Wykończenie
  1. Wydrąż z ziemniaków łódeczki na górze. Do wgłębienia nałóż mac and cheese, polej sosem bekonowym i wykończ posiekanymi jalapeno.