Go Back
Buchnij sobie ten przepis!
Przygotowanie
5 mins
Część właściwa
20 mins
Łącznie
25 mins
 
Ilość: 2 słoiki po 300ml
Składniki
Miodowo-piwny sos BBQ
  • 350 ml ketchupu
  • 250 ml miodu
  • 180 ml octu jabłkowego
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 100 ml piwa (jasny lager)
  • 1,5 łyżki ostrej papryki wędzonej
  • 2 łyżeczki musztardy dijon
  • 1,5 łyżki mielonego czosnku
  • 1,5 łyżki mielonej cebuli
  • sól i pieprz do smaku (po ok. 1 łyżeczce z każdego)
Do zagęszczenia
  • 1 płaska łyżka mąki kukurydzianej
  • 2 łyżki wody
Wskazówki
  1. Umieść wszystkie składniki sosu w rondelku i dokładnie wymieszaj.

  2. Podgrzewaj na małym/średnim ogniu, aż doprowadzisz do wrzenia.

  3. Trzymaj rondelek z sosem na ogniu ok. 20 minut, aż nieco zgęstnieje.

  4. Zdejmij z ognia i odstaw do wystudzenia do temperatury pokojowej.

  5. Przelej część sosu do jednego słoika, a drugi zagęść dodatkowo roztworem z mąki kukurydzianej i wody.

  6. Przenieś pozostały sos do drugiego słoika i trzymaj w lodówce do miesiąca.