Go Back
Buchnij sobie ten przepis!
Przygotowanie
10 mins
Część właściwa
20 mins
Łącznie
30 mins
 
Ilość: 2 burgery
Składniki
  • 2 bułki do burgerów
  • 400 g mielonej wołowiny (po 200g na jednego burgera)
  • 2 stripsy z udek w panierce a'la KFC
  • 1 mała czerwona cebula pokrojona w piórka
  • 1 duży pomidor pokrojony w plasterki
  • Kilka plastrów białego cheddara
  • Kilka porwanych liści sałaty lodowej
  • Miodowo-piwny sos BBQ
  • majonez
  • sól i pieprz do smaku
  • 5 plastrów bekonu
Wskazówki
  1. Połóż plastry boczku na rozgrzanej średniej patelni i smaż je na dość małym ogniu. Przewracaj co ok. 20 sekund na drugą stronę, żeby boczek równomiernie się usmażył. Całość powinna zająć ok. 5 minut - po tym czasie odsączamy bekon z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.

  2. Dodaj zapanierowane udka do mocno rozgrzanego oleju w głębokim naczyniu. Smaż je ok. 3 minuty z każdej strony, przewracając w połowie czasu, żeby panierka była tak samo złota z każdej strony.

  3. Odsącz udka na ręcznikach papierowych.

  4. Podziel wołowinę na dwa równe burgery, nieco większe w obwodzie niż bułki. Rozgrzej mocno patelnię grillową, a mięso przypraw z obu stron solą i pieprzem. Smaż 2 minuty z jednej strony, przewróć i połóż na drugą stronę plastry sera. Smaż równie długo. W razie potrzeby włóż jezcze mięso do piekarnika z opcją grilla na ok. 1,5 minuty.

  5. Przekrój bułki na pół i posmaruj spód każdej majonezem. Dodaj sałatę, pomidora, bekon i wołowinę, po czym posmaruj wierzch sosem barbecue, a na górze ułóż smażone udko. Posmaruj górę bułki majonezem i ułóż na niej czerwoną cebulę. Zamknij burgery.