Go Back
Buchnij sobie ten przepis!
Przygotowanie
5 mins
Część właściwa
10 mins
Łącznie
15 mins
 
Składniki
  • 460 g sera red Irish cheddar
  • 7 g żelatyny bezsmakowej
  • 5-6 łyżek mleka w proszku
  • 220 ml gotującej się wody
Wskazówki
  1. Umieść w pojemniku malaksera mleko w proszku wraz z żelatyną. Miksuj je do dokładnego połączenia się składników i przenieś mieszankę do garnka.

  2. Zalej całość gotującą się wodą i od razu zmiksuj blenderem do jednolitej konsystencji.

  3. Zacznij natychmiast dodawać starty ser i cały czas blenduj, aż cheddar się stopi i połączy z masą żelatynową.

  4. Od razu przenieś serek topiony do formy (keksówki) wyłożonej papierem do pieczenia - papier powinien wystawać poza krawędzie formy, żebyśmy mogli później wyjąć swobodnie serek. Wyrównaj z wierzchu szpatułką.

  5. Przykryj serek folią spożywczą i dociśnij ją do wierzchu. Wstaw formę do lodówki na ok. 12 godzin.