Go Back
Buchnij sobie ten przepis!
Przygotowanie
20 mins
Część właściwa
1 hr
Łącznie
1 hr 20 mins
 
Składniki
Spody na tort oreo
  • 400 g cukru brązowego
  • 300 g mąki pszennej uniwersalnej (typ 480)
  • 75 g ciemnego kakao
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 0,5 łżeczki soli
  • 2 duże jajka
  • 250 ml mleka 3,2%
  • 125 ml oleju rzepakowego
  • 250 ml wrzącej wody
  • 16 ciasteczek Oreo
Krem miętowy
  • 500 g serka mascarpone
  • 500 g śmietanki 36% (kremówki)
  • 30 g cukru pudru
  • 150 g mlecznych kropelek czekoladowych lub posiekanej czekolady mlecznej
  • 2-3 łyżeczki kropel miętowych (takich z apteki, na żołądek)
  • Zielony barwnik (dodajemy stopniowo do uzyskania pożądanego koloru
Polewa z białej czekolady
  • 200 g śmietanki 36% (kremówki)
  • 120 g białych kropelek czekoladowych lub posiekanej białej czekolady
Wykończenie
  • Przynajmniej 0,5g truskawek pozbawionych truskawek i pokrojonych w połówki i ćwiartki)
  • Kilkanaście ciasteczek oreo pokruszonych na grube kawałki
Wskazówki
Spody
  1. Nagrzej piekarnik do 180 stopni i przygotuj dwie 20-cm formy do ciasta, które wyłożysz papierem do pieczenia.

  2. W malakserze zmiksuj ciasteczka oreo na drobny miał.

  3. W dużej misce wymieszaj cukier z mąką, kakao, oreo, proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną i solą.

  4. Dodaj jajka, mleko, olej oraz ekstrakt waniliowy, po czym ubijaj wszystko mikserem na średnich obrotach do momentu dokładnego połączenia się składnikiów.

  5. Wlej wrzącą wodę, cały czas mieszając szpatułką, a następnie wsyp okruszki oreo, jeszcze raz mieszając całość. Tak przygotowaną masę przelej do przygotowanych wcześniej form.

  6. Piecz spody ok. 40 minut, sprawdzając na ok. 5 minut przed końcem pieczenia, czy patyczek włożony w środek ciasta wyjdzie czysty. Jeśli tak się stanie, to wyjmij spody z piekarnika.

  7. Po 30 minutach wyjmij baty z formy - przenieś je w innne miejsce i wystudź tam do końca.

Krem miętowy
  1. Zmiksuj w dużej misce mascarpone z połową cukru pudru, kroplami miętowymi i barwnikiem, aż do uzyskania jednolitej i gładkiej masy. 

  2. W osobnej misce ubij śmietanę z resztą cukru pudru na sztywno.

  3. Połącz zawartość obu misek i miksuj ponownie do momentu, aż wszystko dokładnie się wymiesza. Możesz w tym momencie dodać ew. szczyptę barwnika więcej i poiksować krem dalej. 

  4. Na końcu wprowadź kropelki czekoladowe przy użyciu szpatułki.

Polewa z białej czekolady
  1. Podgrzewaj śmietankę w rondelku na małym ogniu, aż będzie gorąca, ale nie zagotowana.

  2. Rozlej śmietanę po czekoladzie i mieszaj, aż biała czekolada się rozpuści.

Budowanie tortu
  1. Przekrój każdy z dwóch blatów na pół.

  2. Wysmaruj jeden spód kremem miętowym, po czym połóż na nim truskawki wraz z pokruszonymi Oreo, a całość polej ganaszem z białej czekolady.

  3. Powtórz to samo z każdą kolejną warstwą, aż skończą i się spody.