Go Back
Buchnij sobie ten przepis!
Składniki
Pulled pork BBQ
  • 1,2 kg łopatki wieprzowej bez kości
  • 400 ml sosu BBQ
  • 1 łyżeczka mielonego czosnku
  • 1 łyżeczka kuminu
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1 łyżeczka wędzonej ostrej papryki
Ciasto na pierogi
  • 400 g mąki pszennej poznańskiej (typ 500)
  • 200 ml gorącej wody
  • 2 łyżki masła w temperaturze pokojowej
  • 2 średnie szczypty soli
Krążki cebulowe
  • 3 duże cebule
  • 390 g mąki pszennej uniwersalnej (typ 480)
  • 190 g mąki kukurydzianej
  • 1 duże jajko
  • 2 łyżeczki mielonego czosnku
  • 2 łyżeczki mielonej cebuli
  • 2 łyżeczki chili cayenne
  • 1,5 łyżeczki białego cukru
  • 2 łyżeczki soli + więcej do posypania
  • 500 ml wody gazowanej
Ketchup sriracha
  • 250 ml ketchupu
  • 2 łyżki jasnego sosu sojowego
  • 2 łyżki sosu sriracha
  • 2 łyżki brązowego cukru
Sos serowy
  • 150 g startego cheddara
  • 250 ml niesłodzonego mleka skondensowanego
  • 2 łyżki masła w temperaturze pokojowej
  • 1 łyżka mąki pszennej uniwersalnej (typ 480)
  • 1/4 łyżeczki chili cayenne
  • 1/2 łyżeczki mielonego czosnku
  • 1 łyżeczka wędzonej ostrej papryki
Do podania
  • Frytki
  • Liście kolendry
  • Szczypiorek
Wskazówki
Pulled pork bbq
  1. Natrzyj łopatkę wieprzową przyprawami i obsmaż ją na patelni na dużym ogniu z każdej strony (ok. 3 minuty).

  2. Przenieś mięso do okrągłego naczynia żaroodpornego i polej sosem BBQ

  3. Piecz ok. 5,5-6 godzin w piekarniku nagrzanym do 90 stopni.

  4. Po wyjęciu rozszarp wieprzowinę widelcami

  5. Połącz ją z dodatkową ilością sosu bbq i tłuszczu z pieczenia.

  6. Odstaw na bok na czas przygotowania pozostałych rzeczy.

Pierogi
  1. Wymieszaj w dużej misce mąkę z solą.

  2. W osobnym naczyniu rozpuść masło w gorącej wodzie i dodaj je do mąki, mieszając delikatnie całość.

  3. Dodaj jajko i wymieszaj wszystko bardzo starannie. Przenieś masę na posypany mąką blat i wyrabiaj do uzyskania jednolitej i gładkiej konsystencji, dosypując więcej mąki w razie potrzeby.

  4. Zawiń ciasto w folię spożywczą i daj mu odpocząć ok. 15 minut.

  5. Podziel ciasto na 6 części. Każdą z nich rozwałkuj bardzo cienko i wytnij szklanką okrągłe kształty.

  6. Nałóż na środek pieroga porcję wieprzowiny i zalep go.

  7. Gotuj pierogi w osolonej wodzie ok. 2 minuty od ich wypłynięcia na wierzch.

  8. Wyłów pierogi i odstaw je na bok na talerzu wysmarowanym tłuszczem.

Krążki cebulowe
  1. Pokrój cebulę w plastry o grubości ok. 2cm i wyjmij z niej krążki.

  2. Umieść w misce 130g mąki i dodaj do niej cebulę, obtaczając je w mące.

  3. W osobnej misce połącz pozostałą mąkę pszenną z mąką kukurydzianą i przyprawami. 

  4. W trzeciej misce roztrzep jajka i wymieszaj je z piwem oraz wodą.

  5. Połącz stopniowo suche składniki z mokrymi i dokładnie wymieszaj całość, aż uzyskasz nieco lejące się ciasto. Gdyby było zbyt rzadkie, dodaj odrobinę więcej mąki.

  6. Rozgrzej porządnie olej w dużym garnku.

  7. Smaż krążki cebulowe partiami ok. 3 minuty, przewracając je co jakiś czas, aż zyskają złoty kolor.

  8. Odsącz krążki z nadmiaru oleju na ręczniku papierowym.

Ketchup sriracha
  1. Wymieszaj dokładnie w misce wszystkie składnki sosu i odstaw do lodówki na czas przygotowania reszty.

Sos serowy
  1. Rozpuść masło w rondelku i dodaj mąkę wraz z przyprawami. Wymieszaj całość i podsmażaj, aż zmieni kolor na złoto-brązowy.

  2. Zdejmij rondelek z ognia. Wlewaj mleko, mieszając energicznie w garnku.

  3. Wróć rondelek na ogień i doprowadź mleko do zagotowania. Kiedy zacznie gęstnieć, zdejmij ponownie garnek z palnika i wsyp ser.

  4. Wymieszaj, aż ser się całkowicie stopi. Dopraw solą do smaku.

Podanie
  1. Usmaż frytki w głębokim oleju, a pierogi podsmaż na maśle na średnim ogniu. Ułóż obok pierogów krążki cebulowe, smażone ziemniaki i dostaw do tego oba sosy.