Natrzyj łopatkę wieprzową przyprawami i obsmaż ją na patelni na dużym ogniu z każdej strony (ok. 3 minuty).
Przenieś mięso do okrągłego naczynia żaroodpornego i polej sosem BBQ
Piecz ok. 5,5-6 godzin w piekarniku nagrzanym do 90 stopni.
Po wyjęciu rozszarp wieprzowinę widelcami
Połącz ją z dodatkową ilością sosu bbq i tłuszczu z pieczenia.
Odstaw na bok na czas przygotowania pozostałych rzeczy.
Wymieszaj w dużej misce mąkę z solą.
W osobnym naczyniu rozpuść masło w gorącej wodzie i dodaj je do mąki, mieszając delikatnie całość.
Dodaj jajko i wymieszaj wszystko bardzo starannie. Przenieś masę na posypany mąką blat i wyrabiaj do uzyskania jednolitej i gładkiej konsystencji, dosypując więcej mąki w razie potrzeby.
Zawiń ciasto w folię spożywczą i daj mu odpocząć ok. 15 minut.
Podziel ciasto na 6 części. Każdą z nich rozwałkuj bardzo cienko i wytnij szklanką okrągłe kształty.
Nałóż na środek pieroga porcję wieprzowiny i zalep go.
Gotuj pierogi w osolonej wodzie ok. 2 minuty od ich wypłynięcia na wierzch.
Wyłów pierogi i odstaw je na bok na talerzu wysmarowanym tłuszczem.
Pokrój cebulę w plastry o grubości ok. 2cm i wyjmij z niej krążki.
Umieść w misce 130g mąki i dodaj do niej cebulę, obtaczając je w mące.
W osobnej misce połącz pozostałą mąkę pszenną z mąką kukurydzianą i przyprawami.
W trzeciej misce roztrzep jajka i wymieszaj je z piwem oraz wodą.
Połącz stopniowo suche składniki z mokrymi i dokładnie wymieszaj całość, aż uzyskasz nieco lejące się ciasto. Gdyby było zbyt rzadkie, dodaj odrobinę więcej mąki.
Rozgrzej porządnie olej w dużym garnku.
Smaż krążki cebulowe partiami ok. 3 minuty, przewracając je co jakiś czas, aż zyskają złoty kolor.
Odsącz krążki z nadmiaru oleju na ręczniku papierowym.
Wymieszaj dokładnie w misce wszystkie składnki sosu i odstaw do lodówki na czas przygotowania reszty.
Rozpuść masło w rondelku i dodaj mąkę wraz z przyprawami. Wymieszaj całość i podsmażaj, aż zmieni kolor na złoto-brązowy.
Zdejmij rondelek z ognia. Wlewaj mleko, mieszając energicznie w garnku.
Wróć rondelek na ogień i doprowadź mleko do zagotowania. Kiedy zacznie gęstnieć, zdejmij ponownie garnek z palnika i wsyp ser.
Wymieszaj, aż ser się całkowicie stopi. Dopraw solą do smaku.
Usmaż frytki w głębokim oleju, a pierogi podsmaż na maśle na średnim ogniu. Ułóż obok pierogów krążki cebulowe, smażone ziemniaki i dostaw do tego oba sosy.