Go Back
Buchnij sobie ten przepis!
Przygotowanie
15 mins
Część właściwa
20 mins
Łącznie
35 mins
 
Ilość: 2 osoby
Składniki
Steki z rostbefu
  • 2 kawałki rostbefu pokrojone w steki 3-cm grubości
  • Grubo zmielona sól
  • Grubo zmielony czarny pieprz
  • Olej z orzechów ziemnych lub olej sezamowy do smażenia
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 0,5 granata
Warzywa karmelizowane w sosie sojowym
  • 125 ml sosu sojowego o obniżonej zawartości soli
  • 5 łyżek brązowego cukru
  • 2 łyżki sosu hoisin lub sosu słodko-ostrego chili
  • 60 ml wody
  • 1 łyżka octu ryżowego
  • 2 ząbki czosnku, posiekane
  • 2 łyżeczki korzenia imbiru, posiekane
  • Kilka zielonych fasolek szparagowych
  • 0,5 główki brokuła, pokrojone w różyczki
  • 3 papryczki chili, pokrojone w paski
Wskazówki
  1. Rozgrzej w woku 2 łyżki oleju na dużym ogniu. Dodaj cebulę dymkę i podsmażaj ją, cały czas mieszając, aż nieco zmięknie.

  2. Dodaj czosnek wraz z imbirem i podsmażaj ok. 1 minutę.

  3. Wlej sos sojowy, sos hoisin lub słodko-ostry chili, dodaj cukier, wodę, ocet ryżywy i wymieszaj dokładnie wszystko, doprowadzając sos do zagotowania.

  4. Gotuj sos na duży ogniu ok. 2 minuty, aż zacznie gęstnieć. Dodaj warzywa, połącz je z sosem i przykryj wok. Gotuj całość na średnim/dużym ogniu do momentu, w którym warzywa zrobią się miękkie, a sos na tyle gęsty, że będzie na nich delikatnie osiadał.

  5. Przygotuj steki według naszego poradnika.

  6. Weź granat i wysyp z niego owoce, przekrawając go na pół i stukając po wierzchu, stroną z nasionami do dołu.

  7. Pokrój steki pod delikatnym kątem na kawałki o średniej grubości. 

  8. Wyłóż na talerz warzywa z sosem i dodaj do nich plastry mięsa. Posyp granatem i podawaj ze zgrillowanymi ciabattami.