Go Back
Buchnij sobie ten przepis!
Przygotowanie
10 mins
Część właściwa
10 mins
Łącznie
20 mins
 
Ilość: 30 krążków
Składniki
  • 390 g mąki pszennej uniwersalnej (typ 480)
  • 190 g mąki kukurydzianej
  • 1 duże jajko
  • 2 łyżeczki mielonego czosnku
  • 2 łyżeczki mielonej cebuli
  • 2 łyżeczki chili cayenne
  • 1,5 łyżeczki białego cukru
  • 2 łyżeczki soli + więcej do posypania
  • 500 ml wody gazowanej
  • Ok. 1,5 litra oleju rzepakowego do smażenia
Wskazówki
  1. Pokrój cebulę w plastry o grubości ok. 2cm i wyjmij z nich krążki.

  2. Umieść w misce 130g mąki pszennej i wrzuć do niej cebulę. Obtocz ją dokładnie w mące.

  3. W osobnej misce połącz pozostałą mąkę pszenną z mąką kukurydzianą i przyprawami.

  4. W trzeciej misce roztrzep jajko i wymieszaj je z wodą oraz piwem. 

  5. Połącz stopniowo suche skłandiki z mokrymi, dokładnie mieszając całość, aż powstanie lejące się ciasto. Gdyby było zbyt rzadkie, dosyp jeszcze dodatkową ilość mąki.

  6. Rozgrzej porządnie olej rzepakowy w dużym garnku i sprawdź, czy ciasto na krążki wrzucone do tłuszczu zacznie szybko wypływać. Jeśli wypłynie po ok. 1,5-2 sekundach, to znaczy, że olej osiągnął idealną temperaturę.

  7. Smaż krążki w partiach ok. 3 minuty, przewracając je co jakiś czas na drugą stronę.

  8. Odsącz je na ręczniku papierowym z nadmiaru oleju.