Pokrój cebulę w plastry o grubości ok. 2cm i wyjmij z nich krążki.
Umieść w misce 130g mąki pszennej i wrzuć do niej cebulę. Obtocz ją dokładnie w mące.
W osobnej misce połącz pozostałą mąkę pszenną z mąką kukurydzianą i przyprawami.
W trzeciej misce roztrzep jajko i wymieszaj je z wodą oraz piwem.
Połącz stopniowo suche skłandiki z mokrymi, dokładnie mieszając całość, aż powstanie lejące się ciasto. Gdyby było zbyt rzadkie, dosyp jeszcze dodatkową ilość mąki.
Rozgrzej porządnie olej rzepakowy w dużym garnku i sprawdź, czy ciasto na krążki wrzucone do tłuszczu zacznie szybko wypływać. Jeśli wypłynie po ok. 1,5-2 sekundach, to znaczy, że olej osiągnął idealną temperaturę.
Smaż krążki w partiach ok. 3 minuty, przewracając je co jakiś czas na drugą stronę.
Odsącz je na ręczniku papierowym z nadmiaru oleju.