Go Back
Buchnij sobie ten przepis!
Składniki
Nieprzyzwoicie czekoladowe ciastka brownie
  • 340 g czekolady gorzkiej lub deserowej
  • 115 g masła
  • 3 duże jajka
  • 215 g białego cukru
  • 60 g brązowego cukru
  • 150 g mąki pszennej uniwersalnej typ 480
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 50 g ciemnego kakao
  • 90 g posiekanej czekolady mlecznej
Wskazówki
  1. Roztop czekoladę z masłem w rondelku na małym ogniu, mieszając, aż całość dokładnie się połączy.
  2. Zdejmij rondelek z ognia i odstaw go na bok.
  3. Ubij w misce jajka, cukry, ekstrakt waniliowy, proszek do pieczenia oraz sól przy użyciu miksera, pracując nim na wysokich obrotach przez ok. 5 minut.
  4. Ustaw obroty na niskie i dodawaj roztopioną czekoladę, aż do uzyskania jednolitej konsystencji.
  5. Wsyp kakao wraz z mąką i miksuj, aż uzyskasz gęstą masę na brownie.
  6. Przykryj masę na ciastka i chłódź ją przez ok. 30 minut.
  7. Rozgrzej w tym czasie piekarnik do 180 stopni (termoobieg).
  8. Wyłóż blachę papierem do pieczenia.
  9. Podziel masę na brownie na kilkanaście porcji (każda o objętości ok. 1,5 łyżki stołowej).
  10. Ułóż porcje na ciastka na papierze w odległości ok. 4cm.
  11. Piecz ok. 10 minut.
  12. Wyjmij ciastka z piekarnika i wystudź je na papierze do pieczenia.