Go Back
Buchnij sobie ten przepis!
Składniki
Sernik Mars & Maltesers
  • 200 g ciasteczek czekoladowych
  • 2 płaskie łyżki masła
  • 500 g twarogu sernikowego
  • 200 g śmietany 36%
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 100 g cukru pudru
  • 4 batoniki Mars
  • 150 g Maltesersów
Na wierzch
  • 60 g Maltesersów
  • 2 batoniki Mars
Wskazówki
Przygotowanie spodu
  1. Wyjmij formę do ciasta (20-22cm), podłóż ją papierem do pieczenia i odstaw ją na bok.
  2. Zmiksuj w malakserze ciasteczka czekoladowe na drobny miał.
  3. Dodaj masło i kontynuuj miksowanie, aż oba składniki dobrze się połączą.
  4. Rozprowadź spód po formie, wyrównaj szpatułką i dociśnij do dna.
  5. Wstaw go do lodówki na czas przygotowania reszty sernika.
Masa sernikowa
  1. Miksuj twaróg na średnich obrotach miksera, aż ser zrobi się puszysty.
  2. W osobnym naczyniu ubij śmietanę na sztywno.
  3. Przenieś ubitą śmietanę do twarogu.
  4. Dodaj cukier puder i ekstrakt z wanilii.
  5. Miksuj, aż wszystkie składniki dokładnie się połączą.
  6. Rozdrobnij w malakserze część Maltesersów na drobny miał, a drugą połowę rozgnieć na większe kawałki.
  7. Pokrój drobno Marsy.
  8. Dodaj słodycze do masy sernikowej i dokładnie wmieszaj do całości.
  9. Przenieś masę do formy ze spodem i wyrównaj ją szpatułką.
Dekorowanie
  1. Rozgnieć część Maltesersów, a kilka pozostaw w całości.
  2. Marsy pokrój na parę kawałków.
  3. Ułóż słodycze na górze sernika.
Wykańczanie
  1. Włóż sernik do lodówki na całą noc.
  2. Wyjmij i opychaj się po brzegi.