Rozpuść masło w rondelku na średnim ogniu i dodaj cebulę wraz z cukrem, po czym dokładnie wszystko wymieszaj.
Duś cebulę przez ok. 10 minut, co jakiś czas mieszając, aż ta zmięknie i zrobi się szklista.
Dodaj sos Worcestershire, zamieszaj i kontynuuj smażenie cebuli, aż ta się skarmelizuje i nabierze złoto-brązowego koloru.
Doprowadź zupę do zagotowania i gotuj ją na małym ogniu pod przykryciem ok. 30 minut.
Zanim zupa dojdzie, przygotuj tosty francuskie. Wymieszaj jajko z mlekiem, solą i pieprzem w płaskim nacyzniu i maczaj wszystkie kromki chleba w tej mieszance, otrząsając je z jej nadmiaru.
Roztop masło na patelni i połóż na niej chleb. Smaż tosty z obu stron na złoto-brązowy kolor na średnim ogniu. Mogą być mocniej przyrumienione.
Przelej zupę do misek żaroodpornych i połóż po dwa tosty na każdej misce.
Posyp obficie tosty startym serem.
Stop ser w piekarniku z opcją grilla (ok. 5-7 minut) lub zrób to przy użyciu palnika gazowego.
Podawaj od razu.