Go Back
Zupa cebulowa z francuskimi tostami i serem Szafir
Przygotowanie
15 mins
Część właściwa
30 mins
Łącznie
45 mins
 
Ilość: 4 osoby
Składniki
Zupa cebulowa
  • 4 duże cebule pokrojone w półplastry
  • 1,2 l bulionu drobiowego
  • 250 ml piwa (u nas czerwony lager)
  • 6 łyżek masła
  • 1-2 łyżki mąki pszennej uniwersalnej (typ 480)
  • 2,5 łyżki brązowego cukru
  • 1,5 łyżki sosu Worcestershire
  • 2 ząbki czosnku, posiekane
  • 1 łyżeczka świeżo zmielonego czarnego pieprzu
  • 2 ziarenka ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • Kilka gałązek świeżego tymianku
  • Sól do smaku
Tosty francuskie z serem
  • 4 grube kromki pszennego chleba
  • 2 łyżki masła
  • 120 ml mleka
  • 1 jako
  • 240 g sera długodojrzewającego Szafir
Wskazówki
  1. Rozpuść masło w rondelku na średnim ogniu i dodaj cebulę wraz z cukrem, po czym dokładnie wszystko wymieszaj.

  2. Duś cebulę przez ok. 10 minut, co jakiś czas mieszając, aż ta zmięknie i zrobi się szklista.

  3. Dodaj sos Worcestershire, zamieszaj i kontynuuj smażenie cebuli, aż ta się skarmelizuje i nabierze złoto-brązowego koloru.

  4. Doprowadź zupę do zagotowania i gotuj ją na małym ogniu pod przykryciem ok. 30 minut.

  5. Zanim zupa dojdzie, przygotuj tosty francuskie. Wymieszaj jajko z mlekiem, solą i pieprzem w płaskim nacyzniu i maczaj wszystkie kromki chleba w tej mieszance, otrząsając je z jej nadmiaru.

  6. Roztop masło na patelni i połóż na niej chleb. Smaż tosty z obu stron na złoto-brązowy kolor na średnim ogniu. Mogą być mocniej przyrumienione.

  7. Przelej zupę do misek żaroodpornych i połóż po dwa tosty na każdej misce.

  8. Posyp obficie tosty startym serem.

  9. Stop ser w piekarniku z opcją grilla (ok. 5-7 minut) lub zrób to przy użyciu palnika gazowego.

  10. Podawaj od razu.