-
Umyj, obierz i ugotuj ziemniaki (ok. 25 minut gotowania).
-
Ubij je tłuczkiem lub zblenduj.
-
Wsyp do dużej miski mąkę pszenną oraz ziemniaczaną.
-
Dodaj sól i posiekaną kolendrę, po czym wymieszaj wszystko.
-
Wbij jajko, dodaj utłuczone ziemniaki i zagnieć wszystkie składniki.
-
Przenieś ciasto na blat i wyrabiaj, aż masa się połączy.
-
Uformuj z ciasta kulę.
-
Odrywaj partiami ciasto i rozwałkuj je ręcznie na blacie.
-
Pokrój je na 3cm kopytka.
-
Zagotuj wodę w garnku.
-
Wrzuć kopytka i gotuj je 1 minutę od momentu ich wypłynięcia na powierzchnie.
-
Osusz kopytka na ręczniku papierowym.
-
Rozgrzej masło klarowane na patelni, dodaj kopytka i obsmażaj ok. 5 minut na średnim ogniu.
-
Podawaj je wyłożone na kołderce z surówki z czerwonej kapusty i polej sosem do smaku.