Go Back
Buchnij sobie ten przepis!
Składniki
Kolendrowe kopytka
  • 500 g ziemniaków
  • 250 g mąki pszennej typ 450
  • 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 szczypta soli
  • 1 jajko
  • 1 garść świeżej kolendry
Surówka z czerwonej kapusty
  • 0,5 g łówki czerwonej kapusty
  • Sok z 0 5 cytryny
  • 2 ząbki czosnku posiekane
  • Skórka starta z 1/4 pomarańczy
  • 0,5 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
  • 175 ml wody
  • 2 łyżki cukru brązowego
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1/4 czerwonej cebuli pokrojonej w cienkie paski
Orientalny sos pomarańczowy
  • Sok z 0 5 pomarańczy
  • 250 ml bulionu warzywnego
  • 4 cm korzeń imbiru starty
  • Skórka z 0 5 pomarańczy
  • 0,5 łyżeczki pieprzu cayenne
  • 2 ząbki czosnku posiekane
  • 2 łyżki octu z białego wina
  • 5 łyżek sosu sojowego
  • 3 łyżki brązowego cukru
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej wymieszanej z wodą
Wskazówki
Surówka z czerwonej kapusty
  1. Pozbądź się trzonu ze spodu kapusty i drobno ją posiekaj.
  2. Przełóż kapustę do miski.
  3. Wlej na patelnię wodę, sok z cytryny, czosnek, skórkę z pomarańczy, pieprz, cukier i sos sojowy.
  4. Wymieszaj wszystkie składniki i zagotuj zalewę.
  5. Gotuj ją kilka minut.
  6. Odlej jej część do surówki, żeby pokryła się ona zalewą.
  7. Wymieszaną surówkę w misce owiń folią spożywczą i odstaw do lodówki na godzinę.
Sos
  1. Wymieszaj w rondelku wszystkie składniki na sos, oprócz mąki ziemniaczanej.
  2. Zagotuj go, trzymaj na chwilę na średnim ogniu, po czym dodaj roztwór z wody i mąki ziemniaczanej w celu zagęszczenia sosu.
  3. Przelej część płynu do naczynia typu sosjerka, a resztę zawekuj na inne okazje.
  4. Odstaw sos do wystudzenia.
Kopytka
  1. Umyj, obierz i ugotuj ziemniaki (ok. 25 minut gotowania).
  2. Ubij je tłuczkiem lub zblenduj.
  3. Wsyp do dużej miski mąkę pszenną oraz ziemniaczaną.
  4. Dodaj sól i posiekaną kolendrę, po czym wymieszaj wszystko.
  5. Wbij jajko, dodaj utłuczone ziemniaki i zagnieć wszystkie składniki.
  6. Przenieś ciasto na blat i wyrabiaj, aż masa się połączy.
  7. Uformuj z ciasta kulę.
  8. Odrywaj partiami ciasto i rozwałkuj je ręcznie na blacie.
  9. Pokrój je na 3cm kopytka.
  10. Zagotuj wodę w garnku.
  11. Wrzuć kopytka i gotuj je 1 minutę od momentu ich wypłynięcia na powierzchnie.
  12. Osusz kopytka na ręczniku papierowym.
  13. Rozgrzej masło klarowane na patelni, dodaj kopytka i obsmażaj ok. 5 minut na średnim ogniu.
  14. Podawaj je wyłożone na kołderce z surówki z czerwonej kapusty i polej sosem do smaku.