Go Back
Buchnij sobie ten przepis!
Składniki
Pizza z jerzynami, fetą i bazylią
  • Ciasto chlebowe na pizzę
  • 50 g świeżych jerzyn
  • 100 g pokruszonej fety
  • 4 listki posiekanej świeżej bazylii
  • 2 szczypty świeżo zmielonego pieprzu
  • 2 łyżeczki brązowego cukru
  • 1 łyżeczka sosu balsamicznego
Wskazówki
  1. Przenieś wyrośnięte ciasto na blat.
  2. Wyrabiaj je jeszcze ok. 2 minuty.
  3. Przenieś blat na podsypany mąką papier do pieczenia / silikonową matę.
  4. Rozpłaszcz ciasto i rozciągnij je do pożądanych rozmiarów.
  5. Posyp całość 2 łyżeczkami brązowego cukru.
Pieczenie pizzy
  1. Nagrzej piekarnik do 250 stopni (termoobieg).
  2. Ustaw blachę na najniższym poziomie urządzenia.
  3. Ułóż na blasze papier/matę ze spodem do pizzy i piecz ok. 13-15 minut (obserwuj pod koniec stopień zarumienienia).
Wykończenie i podanie
  1. Poczekaj aż ciasto chwilę przestygnie (max. 10 minut).
  2. Wyłóż fetę i dociśnij ją do spodu.
  3. Dodaj jerzyny.
  4. Posyp pizzę drobno pokrojoną bazylią.
  5. Wykończ równomiernie 1 łyżeczką sosu balsamicznego.