Go Back
Print
Drukuj
Buchnij sobie ten przepis!
Składniki
Pizza z jerzynami, fetą i bazylią
Ciasto chlebowe na pizzę
50
g
świeżych jerzyn
100
g
pokruszonej fety
4
listki posiekanej świeżej bazylii
2
szczypty świeżo zmielonego pieprzu
2
łyżeczki brązowego cukru
1
łyżeczka sosu balsamicznego
Wskazówki
Przenieś wyrośnięte ciasto na blat.
Wyrabiaj je jeszcze ok. 2 minuty.
Przenieś blat na podsypany mąką papier do pieczenia / silikonową matę.
Rozpłaszcz ciasto i rozciągnij je do pożądanych rozmiarów.
Posyp całość 2 łyżeczkami brązowego cukru.
Pieczenie pizzy
Nagrzej piekarnik do 250 stopni (termoobieg).
Ustaw blachę na najniższym poziomie urządzenia.
Ułóż na blasze papier/matę ze spodem do pizzy i piecz ok. 13-15 minut (obserwuj pod koniec stopień zarumienienia).
Wykończenie i podanie
Poczekaj aż ciasto chwilę przestygnie (max. 10 minut).
Wyłóż fetę i dociśnij ją do spodu.
Dodaj jerzyny.
Posyp pizzę drobno pokrojoną bazylią.
Wykończ równomiernie 1 łyżeczką sosu balsamicznego.