Go Back
Buchnij sobie ten przepis
Składniki
Domowy włoski makaron
  • 125 g mąki pszennej typ 450
  • 125 g mąki krupczatki
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 jaja
  • 1 łyżeczka soli
  • 2-3 łyżki gorącej wody
Wskazówki
Mieszanie i zagniatanie składników
  1. Przesiej obie mąki do dużej miski.
  2. Dodaj sól i wymieszaj z mąkami.
  3. Utwórz wgłębienie w kopczyku.
  4. Dodaj 1 łyżkę oliwy, wbij jajka i wlej 1 łyżkę wody.
  5. Zagnieć składniki na jednolitą masę i w razie potrzeby dodawaj w trakcie zagniatania po łyżce wody, żeby wszystko lepiej się połączyło.
Wyrabianie ciasta
  1. Przełóż ciasto na podsypany mąką blat.
  2. Wyrabiaj je energicznie przez 15 minut.
  3. Uformuj z ciasta kulkę.
Dzielenie na blaty i rozwałkowywanie
  1. Podziel ciasto na dwie różne części.
  2. Każdą z nich rozwałkuj bardzo cienko (2mm), aby było przez nie widać powierzchnię stolnicy.
  3. Rozwałkowane ciasto podziel na 3 prostokątne blaty.
  4. Wytnij z nich dowolne kształty, w zależności od tego, jaki rodzaj makaronu chcesz osiągnąć.
Gotowanie
  1. Zgotuj w garnku osoloną wodę z 1 łyżką oliwy (na 100g makaron przypada 1 litr wody).
  2. Dodaj makaron.
  3. Gotuj go dosłownie 30-45 sekund, aż wypłynie na powierzchnię.
  4. Odcedź makaron i podawaj w ulubionej kombinacji.