Go Back
Buchnij sobie ten przepis!
Przygotowanie
3 hrs
Część właściwa
20 mins
Łącznie
3 hrs 20 mins
 
Ilość: 4 osoby
Składniki
Marynata
  • 5 nóżek i 0,5 piersi z kurczaka pokrojonej w cienkie kawałki
  • 1 litr maślanki naturalnej
  • 2 ząbki czosnku, posiekane
  • 60 ml sosu louisiana
  • 0,5 cebuli pokrojonej w półplasterki
Przyprawa do kurczaka
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka soli
  • 1 łyżka mielonej cebuli
  • 1 łyżka słodkiej papryki
  • 1 łyżka ostrej papryki wędzonej
  • 1 łyżka mielonego czosnku
  • 0,5 łyżeczki chili cayenne
  • 1 łyżka mielonego chili
  • 1 łyżka warzywnej przyprawy uniwersalnej (opcjonalnie)
Panierka
  • 350 g mąki pszennej uniwersalnej (typ 480)
  • 60 ml wody
  • 2 jajka
  • 100 ml sosu louisiana
Wskazówki
  1. Wlej maślankę do dużej miski. Dodaj sos louisiana, cebulę oraz czosnek. Włóż kawałki kurczaka do marynaty tak, aby ta pokrywała mięso w całości.

  2. Zawiń miskę w folię spożywczą i włóż do lodówki na 3 godziny.

  3. Wymieszaj wszystkie przyprawy mieszanki do kurczaka w małej misce.

  4. Wyjmij kurczaka z lodówki i otrząśnij go z nadmiaru marynaty.

  5. Połóż mięso na arkusz papieru do pieczenia. Połowę mieszanki wykorzystaj na przeyprawienie kurczaka z obu stron.

  6. Drugą połowę przypraw wymieszaj dokładnie z mąką. Obtocz kawałki mięsa bardzo dobrze w panierce, po czym w osobnym naczyniu wymieszaj jajka z wodą i sosem louisiana.

  7. Umocz w tej mieszance kurczaka i ponownie obtocz je porządnie panierką.

  8. Rozgrzej olej do 175 stopni w głębokim naczyniu. Smaż kurczaka partiami ok. 15 minut na średnim ogniu, aż panierka nabierze złotej barwy. Odsącz mięso na ręczniku papierowym.

  9. Pod koniec smażenia rozpuść masło w rondelku i wymieszaj go z sosem louisiana oraz szczyptą soli. 

  10. Podawaj kurczaka z sosem buffalo.