Go Back
Print
Drukuj
Buchnij sobie ten przepis!
Składniki
Stripsy w ostrych przyprawach
Ok. 500g
filetu z piersi kurczaka
podzielone na 5-6 stripsów
0,5
łyżeczki soli
1
łyżeczka świeżo zmielonego czarnego pieprzu
1
łyżka papryki słodkiej
1
łyżeczka pieprzu cayenne
Ciasto naleśnikowe
100
g
mąki pszennej
110
ml
mleka 3,5
1
duże jajko
1
łyżeczka startego korzenia imbiru
1
łyżeczka słodkiej papryki
0,5
łyżeczki soli
0,5
łyżeczki świeżo mielonego pieprzu
Do obtoczenia
200
g
mąki pszennej
2
łyżki mąki ziemniaczanej
1
łyżka
słodkiej papryki
2
łyżeczki
ostrej papryki
3/4
łyżki
soli
3/4
łyżki
suszonych jalapeno lub mielonego chili
3/4
łyżki
mielonego czosnku
1/2
łyżeczki
mielonego imbiru
1/4
łyżeczki
suszonej bazylii
1/4
łyżeczki
tymianku
1/4
łyżeczki
oregano
Do smażenia
1
litr oleju rzepakowego
Wskazówki
Przyprawianie kurczaka
Wsyp do miski wszystkie przyprawy potrzebne do stripsów i dodaj pokrojone filety.
Natrzyj mięso przyprawami, zawiń miskę folią spożywczą i wstaw ją do lodówki na 30 minut.
Panierowanie
Przygotuj ciasto naleśnikowe - wymieszaj w misce mąkę, mleko, jajko oraz przyprawy, i miksuj blenderem.
Wyjmij mięso z lodówki i obtocz je dokładnie w cieście.
Przełóż stripsy do pojemnika z panierką.
Potrząsaj pojemnikiem, aż stripsy w całości się pokryją panierką.
Smażenie
Rozgrzej porządnie 1 litr oleju rzepakowego (w woku lub w garnku).
Dodaj stripsy i smaż je na średnim ogniu ok. 15 minut, co jakiś czas przewracając je drewnianą łopatką na drugą stronę.
Wyjmij kawałki kurczaka z naczynia i odsącz je na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu.