Buchnij sobie ten przepis!
Składniki
Zupa spaghetti
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżka masła
  • 1 duża cebula pokrojona w drobną kostkę
  • 1 marchewka pokrojona w cienkie plastry
  • 1 łodyka selera pokrojona w plasterki
  • 3 ząbki czosnku posiekane
  • 1 pusza pomidorów w soku rozgniecionych
  • Szybka marinara 500g przecieru pomidorowego + 2 łyżeczki suszonej bazylii i 3 łyżeczki mielonego czosnku
  • 1,5 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 litr bulionu warzywnego lub 5 domowych kostek rosołowych zalanych 1 litrem wrzącej wody
  • 1,5 łyżeczki octu balsamicznego
  • 1,5 łyżeczki cukru
  • 0,5 łyżeczki płatków chilli
  • 1 łyżeczka czarnego pieprzu
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • Po 1 łyżeczce soli suszonej natki pietruszki i oregano
  • 1 liść laurowy
  • 1,5 łyżeczki mąki kukurydzianej
Kulki wołowe
  • 500 g wołowiny u nas był to antrykot, zmielonej
  • 1 jajko
  • 1,5 kromki chleba tostowego zgrillowanej na patelni, pozbawionej skórki i pokrojonej w kostkę
  • 1,5 łyżki mleka 3 2%
  • 1,5 łyżeczki sosu Worcestersire
  • 2 łyżki mielonej cebuli
  • 1 łyżeczka suszonej natki pietruszki
  • Po 1 łyżeczce soli mielonego czosnku i oregano
  • 15 g startego parmezanu
Do zagęszczenia zupy
  • 40 g startego parmezanu
  • 250 ml mleka 3 2%
Do podania
  • 150 g makaronu spaghetti
  • Starty parmezan do posypania
Wskazówki
Przygotowanie zupy
  1. Roztop w garnku masło z oliwą.
  2. Dodaj cebulę i podsmażaj ją ok. 3 minuty, cały czas mieszając.
  3. Dorzuć marchew wraz z selerem i podsmażaj kolejne 2 minuty.
  4. Na koniec dodaj czosnek oraz płatki chilli i kontynuuj smażenie przez 30 sekund.
  5. Dodaj pozostałe składniki zupy i wszystko wymieszaj dużą łyżką.
  6. Zwiększ ogień i doprowadź do zagotowania.
  7. Przykryj zupę, zmniejsz ogień do minimum i gotuj całość przez ok. 15 minut. W tym czasie możesz zająć się kulkami wołowymi.
Lepienie kulek mięsnych
  1. Wymieszaj mieloną wołowinę z pozostałymi składnikami kulek.
  2. Zagniataj mięsną masę ręcznie, aż będzie odpowiednio zwarta.
  3. Ulep ok. 12 kulek rozmiaru łyżki stołowej.
Wykańczanie zupy
  1. Wrzuć kulki wołowe do zupy i gotuj je tam ok. 8 minut.
  2. Po tym czasie dodaj makaron spaghetti, zwiększ ogień na średni i kontynuuj gotowanie przez 10 minut, mieszając co jakiś czas, aż makaron będzie al dente.
  3. Wyjmij z zupy liść laurowy.
  4. Wsyp parmezan i wymieszaj z zupą, aż ser się całkowicie stopi.
  5. Wlej mleko i również dokładnie wymieszaj.
  6. Przelej zupę do misek i posyp ją z wierzchu startym parmezanem.