-
Wsyp drożdże do dużej miski, dodaj 60g mąki i 250ml wody.
-
Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki.
-
Odstaw na 15 minut, aż mieszanka zacznie się pienić.
-
Po tym czasie dodaj jajko, roztopione masło, sól, i wmieszaj je do drożdży.
-
Dodaj resztę mąki i wymieszaj dokładnie drewnianą łyżką.
-
Przenieś ciasto na podsypany mąką blat i wyrabiaj ok. 7 minut, do uzyskania gładkiej i elastycznej masy.
-
Wysmaruj osobną miskę oliwą.
-
Przełóż do niej ciasto i obtocz je dokładnie w tłuszczu.
-
Zakryj miskę folią spożywczą i odstaw do wyrośnięcia na 2 godziny.
-
Wyjmij ciasto, przenieś ponownie na podsypany mąką blat i spłaszcz je, a następnie uformuj prostokąt.
-
Podziel go na 8 równych części.
-
Z każdej uformuj okrągłą bułeczkę, zaciągając luźne końce na dół pieczywa i łącząc je tam (przy spłaszczaniu bułek ich dół zamknie się normalnie).
-
Przenieś bułki na silikonową matę lub papier do pieczenia i oprósz je delikatnie mąką.
-
Zawiń całość folią spożywczą, zostawiając miejsce do wyrastania (nie można przykrywać bułek zbyt szczelnie).
-
Odstaw do ponownego wyrośnięcia na 1 godzinę.
-
Rozgrzej piekarnik do 190 stopni (termoobieg).
-
Roztrzep jajko z mlekiem i posmaruj nim delikatnie bułki z wierzchu.
-
Piecz przez ok. 15-17 minut.