Go Back
Buchnij sobie ten przepis!
Składniki
Doskonałe bułki burgerowe (8 sztuk)
  • 450 g mąki pszennej typ 480 uniwersalna
  • 1 opakowanie suszonych drożdży 8g
  • 250 ml ciepłej wody
  • 1 duże jajko
  • 3 łyżki roztopionego masła
  • 3 łyżki białego cukru
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka oliwy
  • 1 ubite jajko i 1 łyżka mleka do smarowania bułek
Wskazówki
Jak to się robi?
  1. Wsyp drożdże do dużej miski, dodaj 60g mąki i 250ml wody.
  2. Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki.
  3. Odstaw na 15 minut, aż mieszanka zacznie się pienić.
  4. Po tym czasie dodaj jajko, roztopione masło, sól, i wmieszaj je do drożdży.
  5. Dodaj resztę mąki i wymieszaj dokładnie drewnianą łyżką.
  6. Przenieś ciasto na podsypany mąką blat i wyrabiaj ok. 7 minut, do uzyskania gładkiej i elastycznej masy.
  7. Wysmaruj osobną miskę oliwą.
  8. Przełóż do niej ciasto i obtocz je dokładnie w tłuszczu.
  9. Zakryj miskę folią spożywczą i odstaw do wyrośnięcia na 2 godziny.
  10. Wyjmij ciasto, przenieś ponownie na podsypany mąką blat i spłaszcz je, a następnie uformuj prostokąt.
  11. Podziel go na 8 równych części.
  12. Z każdej uformuj okrągłą bułeczkę, zaciągając luźne końce na dół pieczywa i łącząc je tam (przy spłaszczaniu bułek ich dół zamknie się normalnie).
  13. Przenieś bułki na silikonową matę lub papier do pieczenia i oprósz je delikatnie mąką.
  14. Zawiń całość folią spożywczą, zostawiając miejsce do wyrastania (nie można przykrywać bułek zbyt szczelnie).
  15. Odstaw do ponownego wyrośnięcia na 1 godzinę.
  16. Rozgrzej piekarnik do 190 stopni (termoobieg).
  17. Roztrzep jajko z mlekiem i posmaruj nim delikatnie bułki z wierzchu.
  18. Piecz przez ok. 15-17 minut.