-
Wymieszaj 2 łyżeczki drożdży ze szczyptą cukru i 4 łyżkami wody.
-
Odstaw je na 5 minut, aż zaczną się pienić.
-
Zagrzej w rondelku mleko, prawie zagotowując.
-
Zdejmij je z ognia i ostudź, aż będzie tylko ciepłe.
-
Przełóż mieszankę z drożdżami do dużej miski, wlej mleko, dodaj roztrzepane jajko i masło.
-
Wymieszaj dokładnie całość.
-
W osobnej misce wymieszaj mąkę z węglem, solą i resztą cukru.
-
Połącz ze sobą zawartość obu misek i wymieszaj drewnianą łyżką, aż uzyskasz jednolitą konsystencję.
-
Przełóż ciasto na podsypany mąką blat i wyrabiaj ok. 7 minut.
-
Wysmaruj kolejną miskę olejem i włóż tam ciasto na bułki, po czym przykryj i odstaw do wyrośnięcia na 1 godzinę.