Go Back
Buchnij sobie ten przepis!
Składniki
Czarne bułki z węglem aktywnym i sezamem
  • 480 g mąki pszennej typ 450
  • 240 ml mleka
  • 2 łyżki miękkiego masła
  • 1 roztrzepane jajko
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżeczki suszonych drożdży
  • 1 łyżeczka soli
  • 5 kapsułek węgla aktywnego wysypanych do miseczki
  • 4 łyżki letniej wody
Do posmarowania
  • Mleko
Do posypania
  • Ziarna sezamu
Wskazówki
Powstawanie ciasta
  1. Wymieszaj 2 łyżeczki drożdży ze szczyptą cukru i 4 łyżkami wody.
  2. Odstaw je na 5 minut, aż zaczną się pienić.
  3. Zagrzej w rondelku mleko, prawie zagotowując.
  4. Zdejmij je z ognia i ostudź, aż będzie tylko ciepłe.
  5. Przełóż mieszankę z drożdżami do dużej miski, wlej mleko, dodaj roztrzepane jajko i masło.
  6. Wymieszaj dokładnie całość.
  7. W osobnej misce wymieszaj mąkę z węglem, solą i resztą cukru.
  8. Połącz ze sobą zawartość obu misek i wymieszaj drewnianą łyżką, aż uzyskasz jednolitą konsystencję.
  9. Przełóż ciasto na podsypany mąką blat i wyrabiaj ok. 7 minut.
  10. Wysmaruj kolejną miskę olejem i włóż tam ciasto na bułki, po czym przykryj i odstaw do wyrośnięcia na 1 godzinę.
Formowanie bułek
  1. Wyjmij masę z miski, ponownie wyrabiaj przez 2 minuty i podziel na 8 równych części.
  2. Z każdej uformuj bułeczkę, którą spłaszczysz delikatnie dłonią.
  3. Odstaw bułki do ponownego wyrośnięcia na 30 minut pod przykryciem.
Pieczenie
  1. Nagrzej piekarnik do 200 stopni (termoobieg).
  2. Posmaruj bułki mlekiem i posyp sezamem.
  3. Piecz 15 minut.