Go Back
Print
Drukuj
Buchnij sobie ten przepis!
Składniki
Ciasto na ravioli (ok. 16 pierożków)
300
g
mąki pszennej
2
jajka
1
żółtko
1
białko
1
łyżeczka soli
3-4
łyżki wody
Farsz
2
jabłka
pokemony nam zabrały jedno z kadru, ale udało się je odzyskać
50
g
startego lub porwanego sera gorgonzola
2
małe ząbki czosnku
1
łyżka miodu
2
łyżki serka philadelphia
2
szczypty grubo zmielonego czarnego pieprzu
Wskazówki
Ciasto na ravioli
Przesiej mąkę ze stolnicą, wymieszaj z solą i zrób palcem wgłębienie.
Wbij do niego dwa jajka i jedno żółtko.
Połącz ze sobą składniki i zacznij ugniatać ciasto.
Dodawaj co jakiś czas po łyżce wody, żeby składniki łatwiej się połączymy.
Wyrabiaj aż ciasto będzie elastyczne i gładkie.
Uformuj z niego kulkę, owiń ją ściereczką i odstaw na godzinę, żeby odpoczęła.
Farsz
Zetrzyj jabłka na dużych oczkach.
To samo zrób z gorgonzolą (możesz ją też porwać ją dłońmi)
Dodaj serek philadelphia, miód, starty czosnek i pieprz.
Wymieszaj całość, aż nabierze gęstości i odstaw do lodówki na 30 minut.
Formowanie ravioli
Podziel ciasto na 4 równe części.
Każdą z nich rozwałkuj na max. 2mm grubości.
Na jednym blacie ułóż po lewej i prawej stronie farsz w odległości ok. 2-3cm od siebie.
Przykryj go drugim blatem.
Podziel ravioli wzdłuż za pomocą nożem do pizzy, a potem w poprzek, żeby uzyskać 16 pierożków.
Gotowanie
W garnku zagotuj lekko osoloną wodę.
Dodaj ravioli (w 2 partiach, po 8 pierożków w każdej) i poczekaj, aż wypłyną na powierzchnię.
Gotuj jeszcze 2 minuty.
Wyjmij pierożki i osusz je na ręczniku papierowym.
Grillowanie
Na patelni grillowej roztop 1 łyżkę masła.
3/4 z tego przelej do miseczki, a na reszcie smaż ravioli (2 partie po 8 pierożków każda) ok. 2-3 minuty z każdej strony, na małym lub średnim ogniu.
Podanie
Ravioli wyłóż na talerz i uformuj z nich kwiat. Polej masłem, na górze ułóż plasterki jabłka i całość posyp startymi orzechami włoskimi.