Go Back
Buchnij sobie ten przepis!
Składniki
Ciasto na ravioli (ok. 16 pierożków)
  • 300 g mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 1 żółtko
  • 1 białko
  • 1 łyżeczka soli
  • 3-4 łyżki wody
Farsz
  • 2 jabłka pokemony nam zabrały jedno z kadru, ale udało się je odzyskać
  • 50 g startego lub porwanego sera gorgonzola
  • 2 małe ząbki czosnku
  • 1 łyżka miodu
  • 2 łyżki serka philadelphia
  • 2 szczypty grubo zmielonego czarnego pieprzu
Wskazówki
Ciasto na ravioli
  1. Przesiej mąkę ze stolnicą, wymieszaj z solą i zrób palcem wgłębienie.
  2. Wbij do niego dwa jajka i jedno żółtko.
  3. Połącz ze sobą składniki i zacznij ugniatać ciasto.
  4. Dodawaj co jakiś czas po łyżce wody, żeby składniki łatwiej się połączymy.
  5. Wyrabiaj aż ciasto będzie elastyczne i gładkie.
  6. Uformuj z niego kulkę, owiń ją ściereczką i odstaw na godzinę, żeby odpoczęła.
Farsz
  1. Zetrzyj jabłka na dużych oczkach.
  2. To samo zrób z gorgonzolą (możesz ją też porwać ją dłońmi)
  3. Dodaj serek philadelphia, miód, starty czosnek i pieprz.
  4. Wymieszaj całość, aż nabierze gęstości i odstaw do lodówki na 30 minut.
Formowanie ravioli
  1. Podziel ciasto na 4 równe części.
  2. Każdą z nich rozwałkuj na max. 2mm grubości.
  3. Na jednym blacie ułóż po lewej i prawej stronie farsz w odległości ok. 2-3cm od siebie.
  4. Przykryj go drugim blatem.
  5. Podziel ravioli wzdłuż za pomocą nożem do pizzy, a potem w poprzek, żeby uzyskać 16 pierożków.
Gotowanie
  1. W garnku zagotuj lekko osoloną wodę.
  2. Dodaj ravioli (w 2 partiach, po 8 pierożków w każdej) i poczekaj, aż wypłyną na powierzchnię.
  3. Gotuj jeszcze 2 minuty.
  4. Wyjmij pierożki i osusz je na ręczniku papierowym.
Grillowanie
  1. Na patelni grillowej roztop 1 łyżkę masła.
  2. 3/4 z tego przelej do miseczki, a na reszcie smaż ravioli (2 partie po 8 pierożków każda) ok. 2-3 minuty z każdej strony, na małym lub średnim ogniu.
Podanie
  1. Ravioli wyłóż na talerz i uformuj z nich kwiat. Polej masłem, na górze ułóż plasterki jabłka i całość posyp startymi orzechami włoskimi.