Go Back
Buchnij sobie ten przepis!
Przygotowanie
1 hr 20 mins
Część właściwa
10 mins
Łącznie
1 hr 30 mins
 
Rodzaj dania: Deser
Ilość: 20 porcji
Składniki
Bomby cookie dough
  • 115 g masła (w temperaturze pokojowej)
  • 130 g brązowego cukru
  • 1 jajko (w temperaturze pokojowej)
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 150 g mąki pszennej uniwersalnej typ 480
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 150 g kropelek czekoladowych albo posiekanej czekolady
Ciasto do obtoczenia bomb
  • 150 g mąki pszennej uniwersalnej typ 480
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 50 g brązowego cukru
  • 250 ml + 2 łyżki mleka
  • 2 łyżeczki oleju roślinnego
  • 2 litry oleju roślinnego do smażenia
Do wykończenia
  • kilka kostek czekolady deserowej lub mlecznej
  • solony sos karmelowy
Wskazówki
Formowanie bomb cookie dough
  1. Utrzyj cukier z masłem, aż masa będzie gładka i puszysta. Zbierz masę z krawędzi miski, po czym dodaj jako i wanilię. Ubijaj na wolnych obrotach miksera do połączenia sięskładników. 

  2. Wyłącz mikser, dodaj mąkę z solą i miksuj ponownie na niskich obrotach do uzyskania jednolitej konsystencji.

  3. Wmieszaj kropelki czekoladowe przy użyciu szpatułki.

  4. Nabieraj masę łyżką i formuj z niej kulki, które umieścisz na blasze wyłożonej papierem do pieczenia wysmarowanym olejem.

  5. Włóż kulki do lodówki na minimum godzinę.

Ciasto
  1. Wymieszaj w misce mąkę z proszkiem do pieczenia, solą i cukrem. Dodaj mleko, dwie łyżki oleju i mieszaj, aż masa będzie gładka i pozbawiona grudek.

Smażenie bomb
  1. Rozgrzej 2 litry oleju w głębokim naczyniu do ok. 185 stopni. Możesz sprawdzić temperaturę wkładając do naczynia odrobinę ciasta - jeśli od razu wypłynie na wierzch, a wokół niego będą powstawać bąbelki, to znaczy, że olej się nagrzał.

  2. Zanurzaj po kolei bomby cookie dough w cieście i smaż je po ok. 2 minuty z każdej strony. Przewracaj je widelcem, żeby równomiernie się usmażyły - bomby powinny mieć złoto-brązowy kolor. Smaż partiami, po kilka sztuk na raz

  3. Wyjmuj bomby i przenoś je na ręcznik papierowy w celu odsączenia z nadmiaru oleju. Wystudź, aż będą delikatnie ciepłe.

  4. Na koniec polej roztopioną w kąpieli wodnej czekoladą i sosem karmelowym.